Satversmes tiesa publiskos spriedumu pensiju lietā

Satversmes tiesa (ST) pirmdien publiskos spriedumu pensiju lietā, kas ir viens no svarīgākajiem sociālpolitiskajiem notikumiem šogad Latvijā.

Labklājības ministrija (LM) ir izvērtējusi iespējamos sprieduma variantus un saskaņā ar tiem rēķinājusi, cik papildu naudas būtu nepieciešams budžetā, tomēr šos ciparus nepublisko. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, ja ST pilnībā atceļ ierobežojumus pensionāriem, tad nākamgad papildus nepieciešams 121 miljons latu sociālajā budžetā.

ST spriedums tiek uzskatīts par pieņemtu tad, kad to ir parakstījis tiesas sastāva priekšsēdētājs, un šajā gadījumā tas ir ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris. Viņš gatavojas spriedumu parakstīt nākamo pirmdien. Pensiju samazināšanas lietas iznākumu un sprieduma pamatojumu ST paziņos speciāli sasauktā preses konferencē.

Tiesa ierosināja lietu par likuma Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam vairāku pantu atbilstību Satversmei. ST apvienoja vienā vairākas lietas: tās, kas attiecas uz vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 10 procentiem, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70 procentiem. Uzreiz pēc likuma, kas paredz izmaksāt samazinātas pensijas, pieņemšanas ST vērsās tūkstošiem pensionāru, kuri uzskatīja par netaisnu un valsts pamatlikumam neatbilstošu šādu pensiju samazināšanu.

Ja ST atzīs apstrīdētās likuma normas par nekonstitucionālām un atzīs, ka pensionāru tiesības ir pārkāptas, arī tad pastāv vairāki varianti, jo tiesa var noteikt datumu, no kura, piemēram, šis pensijas samazinošais likums nav spēkā. Spriedums teorētiski var būt arī tāds, ka likums nav spēkā no tā pieņemšanas brīža, kas nozīmētu, ka pensionāriem ieturētās pensijas ir jāatmaksā. LM ir veikusi aprēķinus, cik ST spriedums izmaksātu budžetam, taču šos datus nekomentē. Neatkarīgās rīcībā ir informācija, ka vienā no variantiem – ja no nākamā gada sākuma pensijas būtu jāmaksā pilnā apmērā – tas sociālajā budžetā papildus prasītu 121 miljonu latu. Ja būtu jāatmaksā šogad ieturētās pensijas, tad tas prasītu vēl apmēram 60 miljonus latu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais