Krievija izrāda interesi par NATO lidojumiem Baltijas valstu gaisa telpā

© Scanpix/AFP

Krievijas Gaisa kara spēki pastiprinās Baltijas valstu gaisa telpas izlūkošanu, ja tajā sāksies plaša mēroga NATO kaujas lidmašīnu lidojumi, otrdien ziņu aģentūrai ITAR-TASS paziņojis augsta ranga avots Krievijas Gaisa kara spēku galvenajā štābā.

Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas sniegto informāciju 27. un 28.maijā NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā rīko jau 18.treniņlidojumus Baltijas valstu gaisa telpā.

"Ja šādi lidojumi tiešām sāksies, mēs pastiprināsim Baltijas valstu gaisa telpas izlūkošanu no savas teritorijas. Šai nolūkā gaisā pacelsies iznīcinātāji, kas bāzēti Rietumu kara apgabalā," norādījis Krievijas Gaisa kara spēku galvenā štāba pārstāvis.

Vienlaikus viņš piebildis, ka neuzskata NATO aviācijas lidojumus virs Baltijas valstīm par militāru apdraudējumu Krievijai. "Nekādu draudu nav. Jā, viņi lido, bet mēs arī lidojam, kad mums vajag, un nelūdzam nevienam atļauju," viņš paziņojis.

Kā iepriekš informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa, līdz šim plašākajos NATO treniņlidojumos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā piedalīsies septiņas NATO un divas alianses programmas "Partnerattiecības mieram" dalībvalstis. Tas kļuvis iespējams, jo NATO ir četrkāršojusi gaisa telpas patruļlidmašīnu skaitu Baltijas valstīs.

Patrulēšanu pašreiz veic Polijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "Mig-29", kurus atbalsta Lielbritānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "Typhoon" no Šauļiem Lietuvā, kā arī Dānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "F-16" no Emari bāzes Igaunijā. Savukārt rezervē atrodas vēl četri Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji "Rafale", kas izvietoti Malborkā, Polijā.

Šajos treniņlidojumos paredzēts pilnveidot iznīcinātāju un atbalsta gaisa kuģu sadarbību daudznacionālā vidē, sauszemes un gaisa spēku vienību sadarbību, kā arī darbības, kas saistītas ar gaisa kuģiem ārkārtas situācijās. To galvenais mērķis ir trenēt NATO Ātrās reaģēšanas vienību, kas pilda gaisa telpas patrulēšanas misiju alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm.

Plašākā treniņlidojumu daļa norisināsies Ādažu poligonā.

Latvijā

Viens no Igaunijas austrumu lielākajiem ražotājiem "Aquaphor" šogad sācis izvērst darbību arī Latvijā. Taču izrādās, ka igauņu ražotājs gan produkciju un gan tās komponentes ieved no Krievijas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".