Piekrastes ciemus atbrīvo no sniega gūsta

© Imants Vīksne

Divi briežu jaunuļi skrien gar uzstumto sniega valni, meklējot kādu zemāku vietu, taču velti, un tad, līdz vēderam stigdami ceļmalas kupenās, iekārpās egļu audzītē – te pie Vaides ceļš atduras pret sniega sienu gandrīz mašīnas jumta augstumā. Uz ieputinātajiem jūras piekrastes ciemiem Neatkarīgā dodas, bruņojusies ar nopietnu pilnpiedziņu un radzēm, tomēr pret šādu sniega daudzumu pat riteņu traktori ir bezspēcīgi, nemaz nerunājot par apvidus automašīnām.

Vietā, kur līdz Saunagam no sniegā izgrebtās Ventspils–Kolkas šosejas jābrauc 1,6 kilometri, auto pārvar knapi trešo daļu, un tad jāķeras pie lāpstas, lai kaut kā tiktu atpakaļ. Pēc nepilnas stundas tas beidzot izdodas. Saunaga leģendārākais iedzīvotājs – nepārspējams zedeņu žogu pinējs, traktorists, zvejnieks un zemes tirgotājs – melnais Jānis tā arī paliek nesastapts.

Suņiem jādalās

Atceļā pretim brauc džips – pie stūres Dundagas novada saimniecības vadītājs Andris Koiro. Viņš koordinē rakšanas darbus. No Kolkas puses divi kāpurķēžu buldozeri jau rokoties, atlikuši vien daži kilometri. "Izsitīsimies te cauri un tad vakara pusē dosimies iekšā ciemos, un uz mājām," saka A. Koiro, piebilstot, ka iepriekšējās diennakts laikā paveikts milzīgs darbs: "Situācija krasi uzlabojusies."

Cilvēki no saviem miestiem divas diennaktis netika laukā. Badā neviens gluži nemirst. Te ierasts pārtiku sarūpēt ilgākam laikam. Nomaļāk no Mazirbes dzīvojošajiem Klaudijai un Alfrēdam ir divi lieli suņi, kas šādos ārkārtas apstākļos ar saimniekiem var padalīties maltītē. Dienu pirms snieggāzes šajā pusē vienīgajā veikaliņā Mazirbē nopirkti putraimi, lielais makaronu maiss, auzu pārslas, četri rupjmaizes ķieģelīši.

Ja suņi kā allaž ir pie vietas, tad kaķi daudziem iedzīvotājiem lielajos sniegos nez kur paklīduši. Tagad peļu junkurus nākas dzenāt rokā.

Skolasbērni izrok ieputinātos

Tieši Mazirbe, kas ir lielākais piekrastes miests, no sniega atbrīvojās pirmā. Bodniece Andra Tālberga īpaši slavē vietējo zemnieku Māri Kriķīti, kurš nevienam neliedz palīdzību ar savu traktoru, un vietējos skolasbērnus, kas aizvakar visu dienu strādājuši ar lāpstām rokās.

Arī uz Birutas Amoliņas un viņas 85 gadus vecās mammas mājām ved bērnu rakta līkumota taka sniegā, kas teju līdz viduklim: "No rīta mammu gandrīz trieka ķēra! Durvis vaļā dabūt nevar! Zvanījām visiem pēc kārtas, lai rok mūs ārā."

Par laimi – visi te ir sveiki un veseli. Ātrā palīdzība, kas nemaz nebūtu varējusi šajās dienās tikt klāt līdz pacientiem, nevienam nebija vajadzīga. Un skolasbērni visus, ko vajadzēja, atraka.

Savus audzēkņus par pašaizliedzību sarežģītajā situācijā slavē Mazirbes speciālās internātskolas direktore Liene Ūdriņa. Viņa gan raizējas, kā audzēkņi tiks brīvdienās uz mājām. Vakar par braucienu uz Kolku pat nebija ko domāt. Taču bērni vēlas tikt mājās par katru cenu. Aizvakar skolas autobuss pie Vaides bija spiests griezties riņķī. Līdz Kolkai te vairs nav pārāk tālu – kādi astoņi kilometri, un divas meitenes sadūšojās tālāk doties kājām. Tomēr pēc pāris stundām viņas zvanīja, lai kāds brauc pakaļ. Sniegā līdz jostasvietai bez speciāla ekipējuma paiet ir faktiski neiespējami.

Šodien gūstam jābeidzas

Nelielu ceļa gabalu līdzi Neatkarīgajai pabrauc Ārija Šlesere. Viņa stāsta, ka tik traku snigšanu pieredzējusi vien Staļina nāves gadā. Vēl tuvāk Kolkai dzīvojošie ļaudis vispār neko tamlīdzīgu neatceras – sniega segas biezums tur pārsniedz metru. Vakar ap pulksten diviem pēcpusdienā buldozeriem no Kolkas puses beidzot izdevās izrakties līdz Vaidei, taču tālāk ciemos darbs neritēja tik raiti, kā gribētos. Dundagas novada izpilddirektors Elmārs Pēterhofs, vakara pusē sazvanīts, skaidroja, ka tikai ar kāpurnieku vien, lai ceļi kļūtu izbraucami, nepietiek. Pēc tam, kad tas izstūmis lielumu sniega, pāri vēl jābrauc ar riteņu traktoru, un tikai tad te var izbraukt automašīna. E. Pēterhofs pats par to personiski pārliecinājies, iestrēgstot kupenā ar savu apvidnieku. Līdz pat tumsai ciemos strādāja divi kāpurķēžu traktori un trīs riteņu traktori. Ja tālāk nekādu aizķeršanos nebūs, jau šovakar visiem ciemiem jābūt atpestītiem no sniega gūsta.