PKC uz vienu darbinieku ir trīs datori, secinājusi Valsts kontrole

© F64 Photo Agency

Pārresoru koordinācijas centrā (PKC) vidēji uz vienu darbinieku ir trīs datori, revīzijā par PKC 2013.gada pārskatu secinājusi Valsts kontrole.

Pārbaudot iestādes gada pārskatu, revidenti secinājuši, ka datortehnikas vienību skaits ir lielāks nekā faktiskais darbinieku skaits iestādē.

Faktiskais darbinieku skaits iestādē uz pagājušā gada 31.decembri bija 14 cilvēki, bet amata vietu skaits - 18. Savukārt iestādē uz 31.decembri bija 42 datori. Šī gada laikā PKC gan plāno 13 datorus norakstīt.

PKC gan sniedzis skaidrojumu, kāpēc centram ir tik liels datoru skaits. Piemēram, pagājušā gada nogalē ir iegādāti jauni portatīvie datori, jo vienlaicīgi četri PKC darbinieki bija iesaistīti valdības deklarācijas izstrādē, darot to ārpus noteiktā darba laika, arī brīvdienās. Tāpat PKC skaidro, ka tā darbiniekiem regulāri ir jādodas komandējumos un viņi ir iesaistīti dažādos projektos, kur ir nepieciešama mobilitāte. Vienam darbiniekam pēc viņa lūguma nodrošināti divi datora monitori.

Daļa no PKC rīcībā esošās datortehnikas ir nolietojusies un neatbilst nepieciešamajām prasībām, skaidrojis PKC. Šāda datortehnika ir centra rīcībā kopš tā izveidošanas 2011.gada nogalē. Datortehnika tika saņemta "mantojumā", un tā bija gan nolietojusies, gan arī salūzusi un nesavienojama ar citām ierīcēm. Lai nodrošinātu, ka PKC darbs netiek pārtraukts, ņemot vērā datortehnikas tendences salūzt, PKC izveidojis nelielas rezerves - ir iegādāti trīs datori un monitori gadījumam, ja kāda no esošajām ierīcēm sabojājas.

Tomēr šie paskaidrojumi Valsts kontroli nav pārliecinājuši - tā aprēķinājusi, ka pēc tam, kad tiks norakstīta nolietojusies datortehnika, atlikušais datoru skaits būs 29, no tiem 11 portatīvie datori, un tas būs vidēji divi datori uz vienu darbinieku. Tāpēc Valsts kontrole nav guvusi pārliecību, ka PKC darbiniekiem pienākumu veikšanai būtu nepieciešams tik liels datoru skaits. Pēc Valsts kontroles domām, pastāv risks, ka PKC rīcība ar budžeta līdzekļiem nav bijusi efektīva. Mērķis - izlietot tam pēc iespējas mazāk līdzekļu - nav sasniegts.

Valsts kontrole ieteikusi PKC izvērtēt darbiniekiem nepieciešamo datoru skaitu.

Svarīgākais