Brigmanis: Ja ZZS Eiropas Parlamentā iegūs vienu mandātu, tas būs vērtējams kā sasniegums

Gadījumā, ja arī galīgie vēlēšanu rezultāti rādīs, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Eiropas Parlamentā (EP) būs ieguvusi vienu mandātu, tas pats par sevi būs sasniegums, jo pašlaik politiskajam spēkam sava pārstāvja EP nav, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

"Jāpagaida, vai tā tiešām būs," sacīja ZZS frakcijas priekšsēdētājs, norādot uz nepieciešamību sagaidīt oficiālos vēlēšanu rezultātus.

Taujāts, vai par ZZS zaudējumu nav uzskatāms tas, ka pēc vēlētāju aptaujas datiem nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir uzrādījusi labāku rezultātu, Brigmanis norādīja, ka šoreiz liela ietekme uz balsojumu bijusi Rīgas iedzīvotājiem, bet liela daļa lauku iedzīvotāji palika mājās. Viņš aicināja sagaidīt rudeni, kad būs redzami 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti, jo jāņem vērā, ka nacionālajai apvienībai laba daļa vēlētāju ir bāzēti Rīgā, bet ZZS - novados.

Brigmanis neprognozēja, kurš no ZZS kandidātiem ir ievēlēts EP. Viņš skaidroja, ka tie pilsoņi novados, kuri nepiedalījās vēlēšanās, šo lēmumu pieņēma vairāku apstākļu dēļ. Izvēli nebalsot ietekmējis gan karstums, gan tas, ka atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām nekādi autobusi netika organizēti un balsotājiem pašiem vajadzēja nodrošināt nokļūšanu vēlēšanu iecirknī. Iedzīvotāji šīs vēlēšanas neuztvēra kā nozīmīgu izaicinājumu, skaidroja politiķis.

Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā pārliecinoši ir uzvarējusi partija "Vienotība", liecina "Latvijas faktu" sadarbībā ar Latvijas Televīziju veiktās vēlētāju aptaujas pie balsošanas iecirkņiem rezultātiem.

Atbilstoši vēlētāju aptaujas datiem par "Vienotību" nobalsojuši 31,2% aptaujāto vēlētāju, par "Saskaņu" - 13,1%, par "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 11,7%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 6,2%, par Latvijas Krievu savienību (LKS) - 5,5%, par "Alternative" - 3%, par "Latvijas attīstībai" - 2,4%, par Latvijas Reģionu apvienību - 1,8%, par Latvijas sociālistisko partiju - 1,4%, bet par pārējām partijām - mazāk nekā 1% aptaujāto balsotāju.

Šāda balsu sadalījuma gadījumā "Vienotība" varētu iegūt četrus no astoņiem Latvijai atvēlētajiem EP deputātu mandātiem, bet "Saskaņa", VL-TB/LNNK, ZZS un Tatjanas Ždanokas vadītā LKS iegūtu pa vienam mandātam, tomēr ir sīva cīņa par to, vai "Vienotība" iegūs četras vietas, vai tomēr "Saskaņa" iegūs divas vietas, bet "Vienotībai" paliks trīs mandāti.

Kopumā tikuši aptaujāti 14 710 vēlētāji, bet atteikušies atbildēt 21,9% aptaujāto balsotāju.

Svarīgākais