Sūdzas par it kā nacionālās apvienības pieļautu vēlēšanu aģitācijas pārkāpumu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālruņa operatori šodien saņēmuši vienu zvanu par iespējamu nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pieļautu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu aģitācijas pārkāpumu, aģentūrai LETA pastāstīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Viņa norādīja, ka starp visiem 1092 tālruņa zvaniem, kas veikti šodien pa dienu līdz plkst.12, viens zvans saņemts arī par iespējamu aģitāciju - zvanītājs sacījis, ka viņš šodien uz mobilo telefonu saņēmis aicinājumu vēlēt ar parakstu "Marika Zeilāne, Nacionālā apvienība". Šī informācija vēl neesot pārbaudīta.

Komentējot faktu, ka nacionālās apvienības vēlēšanu sarakstā ir iekļauta Marika Zeimule, nevis Zeilāne, Bērziņa atteica: "Domāju, ka tā ir tā pati, gluži vienkārši telefona operators nepareizi pierakstījis nosaukto uzvārdu."

"Mēs par to varam informēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), bet jāņem vērā, ka cilvēks pie mums ir vērsies ar tālruņa zvanu, ne iesniegumu, nezinu, kā KNAB uz to reaģēs," atbildot uz jautājumu, ko CVK ar šo informāciju plāno darīt, atteica Bērziņa.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka viņš nav informēts par šādu situāciju, tālab pagaidām nevar to komentēt.

Savukārt Zeimule aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa šajā dienā ar aģitāciju nav nodarbojusies, vienīgi nosūtījusi saviem ģimenes locekļiem, draugiem un radiniekiem atgādinājumu, ka šodien ir EP vēlēšanas. "To es drīkstu darīt," viņa sacīja. "Svešiem cilvēkiem neko sūtījusi neesmu. Varbūt kāds no maniem radiniekiem ir mainījis numuru, iespējams, noticis kāds pārpratums," sacīja Zeimule, piebilstot, ka viņai ir grūti komentēt situāciju, nezinot, kas tieši ir sniedzis šo informāciju CVK.

Kā ziņots, šodien Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā valstī būs atvērti līdz plkst.20.

Iedzīvotāji par iespējamiem ar EP vēlēšanu norisi saistītiem pārkāpumiem tiek aicināti vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī vai zvanīt 110. Par pārkāpumiem, kas saistīti ar iespējamu balsu pirkšanu vai kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, var zvanīt uz Drošības policiju pa tālruni 67 208 964.

Likums paredz, ka, tāpat kā vakar, arī vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, internetā, institūcijās un kapitālsabiedrībās ir aizliegta.

Par šādiem pārkāpumiem jāziņo pašvaldības vai Valsts policijai. Administratīvo pārkāpumu kodekss par to paredz naudas sodu.

Svarīgākais