Latgales reģionā ir reģistrēta liela vēlētāju aktivitāte

Latgales reģionā ir reģistrēta liela vēlētāju aktivitāte - Daugavpilī pirmajā stundā bijusi arī lielākā vēlētāju aktivitāte - tur nobalsojuši jau 550 cilvēki.

Daugavpils novadā līdz plkst.8 nobalsojuši 120 cilvēki.

Rēzeknē Eiroparlamenta vēlēšanas sākušās ar visai zemu iedzīvotāju aktivitāti, aģentūrai LETA pastāstīja Rēzeknes vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Diāna Pirožkina.

Pirmajā stundā pie vēlēšanu urnām Rēzeknē devušies 213 cilvēki, kas ir stipri vien mazāk nekā iepriekšējās Saeimas un pašvaldību vēlēšanās.

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja pieļāva, ka zemā vēlētāju aktivitāte varētu būt saistīta gan ar silto laiku un cilvēku vēlmi atpūsties, gan arī ar mazo interesi par Eiroparlamenta vēlēšanām kā tādām.

To, ka vēlēšanas Rēzeknē sākušās normāli, bez dažādiem ekscesiem, bet ar visai zemu iedzīvotāju aktivitāti salīdzinājumā ar pašvaldību un Saeimas vēlēšanām, aģentūrai LETA apliecināja arī 242.vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Irina Laganovska un 243.vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētājs Andris Meijers.

Laganovska norādīja arī to, ka viņas pārstāvētajā iecirknī rīta stundās īpaši neaktīvi bijuši jaunieši, balsot devušies pamatā vecāka gadagājuma - 60 līdz 70 gadus veci cilvēki.

Viņa pieļāva, ka vēlētāju zemā aktivitāte varētu būt saistīta arī ar salīdzinoši nelielo reklāmu un aģitāciju, kā arī ar silto laiku un mazdārziņu sezonas sākšanos.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pirmajā stundā vismazākā aktivitāte novērota Baltinavas novadā - tur pie vēlēšanu urnas devušies vien divi iedzīvotāji. Baltinavas novadā kā balsstiesīgie ir reģistrēti 1037 iedzīvotāji. Citviet Latgales reģionā vērojama atšķirīga vēlētāju aktivitāte iecirkņos - ir novadi, kur pirmajā stundā vēlētāju skaits bijis zem desmit, tāpat ir novadi un pilsētas, kur pirmajā stundā ieradušies vairāki simti balsotāju.

Līdz plkst.12  Latgales reģionā  nobalsojuši 20503 (9.01%) vēlētāju, kopumā 31608 (13.89%).

Svarīgākais