Burtnieku ezerā mirst zandarti

Burtnieku ezerā novēroti vairāki bojā gājuši zandarti. Inspektori neizslēdz, ka to bojāeju izraisa negodprātīgi makšķernieki.

Kā aģentūru LETA informēja Vidzemes reģionālās vides pārvaldes resursu kontroles sektora vadītājs Aigars Pūsilds, Burtnieku ezera inspektors Jānis Bērziņš noskaidroja, ka ezerā ir manīti vairāki miruši zandarti, taču parādība nav masveidīga.

Pūsilds neizslēdz, ka zandarti gājuši bojā makšķernieku rīcības dēļ. Viņš skaidro, ka no 16.aprīļa līdz 31.maijam zandartus ķert ir aizliegts. Par neatļautu zivju makšķerēšanu draud naudassods. Lai izvairītos no soda, redzot inspektora laivu, makšķernieki noķertos zandartus sametot atpakaļ ūdenī. Zandarts esot ļoti jutīgs pret traumām, bojātas žaunas un siltais laiks var izraisīt to bojāeju.

Lai noskaidrotu precīzu zandartu bojāejas cēloni, tuvākajās dienās vietējais zvejnieks savāks dažas no mirušajām zivīm un nodos tās PVD analīzēm, lai pārliecinātos, ka tas nav saistīts ar piesārņojumu. Vietējais zvejnieks pēdējās nedēļas laikā jau esot redzējis vairākus beigtus zandartus, bet nav pievērsis tam īpašu vērību.

Svarīgākais