VAAD brīdina par paaugstinātu bīstamību bakteriālās iedegas izplatībai augļu dārzos

© publicitātes

Augļu dārzu īpašniekiem jārēķinās, ka šonedēļ, iestājoties karstam un mitram laikam, ir paaugstināta bīstamība bakteriālās iedegas izplatībai, aģentūru LETA informēja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.

Viņa pastāstīja, ka ar mērķi savlaicīgi konstatēt un novērst bakteriālās iedegas tālāku izplatību VAAD inspektori sākuši intensīvas pārbaudes bakteriālās iedegas "Erwinia amylovora" perēkļos Saldū, Tukumā, Slampē, Iecavas novada Dzelzāmurā, Ozolnieku pagasta Aizupēs, Lapmežciemā, Jelgavas novada Elejas un Vilces pagastā un trīs kilometru teritorijā ap infekcijas perēkli.

Bakteriālo iedegu buferzonā noteikti ierobežojumi bakteriālo iedegu saimniekaugu - ābeļu, bumbieru, pīlādžu, klinteņu un vilkābeļu - ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc augu ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus.

Slimības izplatības riska periods ir saimniekaugu ziedēšanas laiks, kad baktērijas izplatās ar vēju, bitēm, kukaiņiem un putniem. Ja koks ir inficēts ar bakteriālo iedegu, tas agrāk vai vēlāk aizies bojā, un vienīgais veids, kā ierobežot bakteriālo iedegu, ir inficēto saimniekaugu iznīcināšana.

Bakteriālās iedegas raksturīgākie simptomi - ziedi novīst, nomelnē, bet nenokrīt un paliek pie auga, pumpuri, lapas un jaunie dzinumi novīst, augļi iet bojā, bet nenokrīt. Kopumā koki izskatās kā deguši, turklāt bojātā miza vietām uzpūšas un plaisā.

2013.gadā augļu kokiem un dekoratīvajiem stādījumiem kaitīgā bakteriālā iedega "Erwinia amylovora" konstatēta astoņās vietās Rīgas, Kurzemes un Zemgales reģionā. VAAD pieņēma lēmumus par fitosanitāro pasākumu piemērošanu - apstādījumus, kuros konstatēts šis augu karantīnas organisms, atzīt par bakteriālo iedegu perēkli un teritoriju trīs kilometru rādiusā ap perēkli - par buferzonu.

Pērn VAAD inspektori veikuši 1154 pārbaudes bakteriālās iedegas atklāšanai. Pārbaudes veiktas komercdārzos, piemājas dārzos, apstādījumos, stādaudzētavās un savvaļā. No 512 noņemtajiem paraugiem bakteriālā iedega konstatēta 22 gadījumos.

Latvijā bakteriālā iedega pirmo reizi tika konstatēta 2007.gada jūlijā.

Svarīgākais