Visā Latvijā no 164 trauksmes sirēnām nav skanējušas 19

© nra.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) provizoriskie dati pēc trauksmes sirēnu pārbaudes liecina, ka no 164 Latvijas teritorijā izvietotajām trauksmes sirēnām šodien nav skanējušas 19.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere, vēl četrām sirēnām uzrādīti citi tehniski traucējumi, piemēram, sistēmu nerotēšana ap savu asi, kas nozīmē, ka skaņas signāls pārsvarā raidīts vienā virzienā. Savukārt divām no četrām sirēnām ar tehniskajiem traucējumiem nav darbojies barošanas bloks, kas nodrošina sirēnas darbību gadījumā, ja atslēgta energopadeve.

Vetere norādīja, ka pēc minēto traucējumu atkārtotas pārbaudes klātienē tehniskās kļūmes var neapstiprināties.

Neskanējušās trauksmes sirēnas atradušās Jūrmalā, Jelgavā, Jēkabpilī, Saldū, Talsos, Bauskā, Ogrē, Līvānos, Zilupē, Siguldā, Daugavpilī, Lielvārdē, Lubānā, Rēzeknē, Liepājā, Pāvilostā, Līgatnē, Staicelē un Rīgā.

VUGD sirēnu pārbaudes laikā saņēmis 122 telefona zvanus no Latvijas iedzīvotājiem, kas bijuši satraukti par sirēnu izmantošanu. Pārsvarā zvanītāji bijuši no Rīgas un jautājuši par trauksmes sirēnu ieslēgšanas iemesliem, kā arī informējuši, ka trauksmes sirēnas nav dzirdamas.

Gadījumā, ja tehniskās kļūmes, kas atsevišķām sirēnām uzrādītas datorsistēmā, apstiprināsies arī pēc papildu pārbaudes, tad Nodrošinājuma valsts aģentūra tām veiks apkopi, sacīja Vetere.

LETA jau ziņoja, ka VUGD šodien uz trim minūtēm visā Latvijā iedarbināja trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību. Šādas pārbaudes palīdz konstatēt bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu un to centrālās vadības pults darbībā un noteikt skaņas signāla dzirdamību.