Situācija Kolkas pagastā normalizējusies

Sniega tīrāmā tehnika Kolkas pagastā šovakar turpinās darbu līdz tumsai, un rīt tiks strādāts visu dienu, taču situācija jau tagad strauji normalizējas un piejūras ciemu iedzīvotāji sniega dēļ vairs nav iesprostoti savās mājās un var pārvietoties, aģentūru LETA informēja Dundagas novada pašvaldības izpilddirektors Elmārs Pēterhofs.

Pašlaik jau pilnībā atjaunota satiksme pa ceļu Ventspils-Kolka. Tāpat izšķūrēti atzari no Ventspils-Kolkas ceļa, kas ved uz piejūras ciemiem Vaidi, Saunagu, Pitragu, Košragu, Sīkragu un Mazirbi. Līdz Mazirbei, Pitragam, Košragam un Sīkragam var nokļūt ar transportu. Situācija ar nokļūšanu Vaidē un Saunagā ir sarežģītāka - vairums sniega gan esot izšķūrēts, taču ceļus būs nepieciešams tīrīt vēlreiz, jo pamatne ir irdena un ar automašīnām pagaidām tur īsti pabraukt nevar, taču nepieciešamības gadījumā var iet kājām, pastāstīja Pēterhofs.

Salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija vakar un šorīt, kad piejūras ciemu iedzīvotāji faktiski bija norobežoti no apkārtējās pasaules, nu jau situācija ir ievērojami uzlabojusies, sacīja izpilddirektors.

Kā aģentūrai LETA šorīt pastāstīja Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs Aldis Pinkens, mazajos piekrastes ciemos mājas izkaisītas atstatus cita no citas, tāpēc ceļu tīrītājiem ir daudz darba, lai izšķūrētu piebraucamos ceļus līdz katrai mājai.

Kā aģentūrai LETA šorīt pastāstīja Dundagas novada izpilddirektors Pēterhofs, visnopietnākā situācija bija Vaides un Saunaga ciemā - iedzīvotāji pa telefonu stāstījuši, ka ar lāpstām varot aizrakties līdz vārtiņiem, taču tālāk sniegs bijis pat līdz vēderam un pārvietoties nebijis iespējams. Pārējos ciemos sniega sega neesot tik bieza.

Kā aģentūru LETA šodien informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, neviens izsaukums no Kolkas pagasta piekrastes ciemu iedzīvotājiem nav saņemts. Savukārt Kolkas pasta nodaļa, kas vakar aizputināto ceļu dēļ bija slēgta, šodien strādā, kā ierasts, informēja pasta nodaļas vadītāja Ludmila Bertholde. Tiesa, ne visiem iedzīvotājiem šorīt bijis iespējams piegādāt pastu. Pasta nodaļā šodien esot tikpat daudz apmeklētāju kā parasti.

Līdz šodienai nebija saņemtas ziņas no ciemu iedzīvotajiem par kādām ekstremālām problēmām, piemēram, ka kādam trūktu pārtikas, jo nav iespējams nokļūt līdz veikalam u.tml. Arī problēmu ar elektrības apgādi un telefonsakariem neesot bijis, šorīt pastāstīja Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs Aldis Pinkens.

Kolkas pašvaldība pašlaik nav rēķinājusi zaudējumus, kādi varētu būt radušies šīs Kolkai neparastās situācijas dēļ. Kā sacīja Pinkens, pašvaldība noteikti dosies palīgā valsts autoceļu uzturētājiem ar savu tehniku, pēc tam, iespējams, šos izdevumus lūgs kompensēt valdībai, jo pašvaldības budžetā līdzekļi šādiem gadījumiem nav paredzēti.

Pinkens izteica pateicību savas pašvaldības iedzīvotājiem par pacietību un izpratni šādā neierastā situācijā. Pēc pašvaldības vadītāja teiktā, tādu sniega daudzumu Kolkā neatceras neviens no tās vecākajiem iedzīvotājiem.