Pēcpusdienā joprojām bez elektrības 3000 mājsaimniecību

© F64

Šodien plkst.14.30 bez elektroenerģijas piegādes ir aptuveni 3000 mājsaimniecību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Sadales tīkls".

"Sadales tīkls" intensīvi turpina darbu elektroenerģijas piegādes atjaunošanai novados, kur tā joprojām traucēta. Patlaban strādā 114 elektromontieru brigādes. Bojājumu novēršanu sarežģī to raksturs - postījumi reģistrēti plašā teritorijā, elektromontieriem jāmēro ievērojami attālumi elektrolīniju trasēs, lai salabotu bojātos elektrolīniju posmus.

Sarežģīta situācija ir Valmieras apkārtnē, jo, kā stāsta "Sadales tīkla" Ziemeļu ekspluatācijas daļas Valmieras nodaļas vadītājs Artis Kļaviņš, vakardienas virpuļviesulis, kas šaurā joslā virzījās pāri pilsētai, nav saudzējis jau gadu desmitiem ielu malās augušus kokus - Riharda Gredzena ielā uz zemsprieguma elektrolīnijas uzgāzts liels bērzs, savukārt Smiltenes ielā - egle.

Viesulis no Valmieras puses tālāk virzījās uz Rūjienas pusi, savā ceļā nodarot ievērojamus postījumus vidējā sprieguma elektrolīnijā, kas no Valmieras aizvijas uz Matīšu pusi. Līnijā sagāzti koki - lielas egles, nodarīti bojājumi astoņos elektrolīnijas posmos.

Balvu novadā Medņevas pagastā, kā stāsta "Sadales tīkla" Ziemeļaustrumu ekspluatācijas daļas Balvu nodaļas vadītājs, situācija bijusi draudīga. Vecas, lielas kļavas virpuļviesulis bija lauzis pie saknēm un arī koka stumbra daļā, kas tikai apliecina vēja, kas gāja pāri novada teritorijai, stiprumu. Vakar gar elektrolīniju trašu malām augošie slaidie bērzi, to galotnes, vēja ietekmē skāra zemi. Smagākais darbs elektromontieriem patlaban norit tieši mežainā apvidū, atbrīvojot trases no trašu malās augošo koku nolauztajiem stumbriem vai elektrolīnijām uzkritušiem zariem.

Līdzīga situācija vērojama arī Latvijas Austrumu daļā, kur plašā teritorijā lūzuši atsevišķi trašu malās augošie koki, raujot vadus un bojājot balstus. Austrumu ekspluatācijas daļas vadītājs Edgars Soldāns stāstīja, ka bojājumi atrodas dažādās vietās plašā teritorijā. Līdz ar to remontbrigādēm, kas veic balstu maiņu un sarauto vadu sakārtošanu, ir jāpārvietojas plašā teritorijā pa elektrolīniju trasēm, lai nokļūtu pie šīm atsevišķām bojājumu vietām. Tiek piesaistīta visa nepieciešamā tehnika, arī purva traktori Preiļu un Krāslavas novadā, kas nodrošina piekļuvi grūti sasniedzamām purvainām teritorijām.

"Sadales tīkls" avārijas atslēgumu novēršanā piesaistījis 114 brigādes ar 319 elektromontieriem, no kurām 27 ir darbuzņēmēju brigādes. Austrumos strādā 77 brigādes un 222 elektromontieri, savukārt Ziemeļaustrumos - 37 brigādes ar 97 elektromontieriem. Visas brigādes ir nodrošinātas un aprīkotas ar nepieciešamajām tehnikas vienībām un instrumentiem, un šodien turpinās spraigs darbs Daugavpils, Dagdas, Rēzeknes, Balvu, Burtnieku, Beverīnas, Valmieras novadā.

Būtisks avārijas atslēgumu samazinājums būs redzams dienas gaitā un šovakar, kad tiks ieslēgtas darbā elektrolīnijas, kurās patlaban tiek veikta vētras seku novēršana. Paralēli operatīvie dienesti seko līdzi lokālu pērkonu negaisu virzībai.

Bojāto elektrolīniju posmu pilnīga sakārtošana un atjaunošana ir sarežģīta un laikietilpīga, turklāt situācija elektrotīklā darba procesā ir mainīga. Dienas gaitā norit darbs pie tehniski sarežģītāko bojājumu novēršanas elektrolīnijās - zibens bojāti balsti, sarauti vadi vairākos līnijas posmos, kā arī bojājumi vietās ar apgrūtinātu piekļuvi, īpaši purvainos un mežainos apvidos.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais