Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā rīkos sportiskas aktivitātes, lai mazinātu psihoaktīvo vielu lietošanu

© f64

Valdība šodien nolēma piešķirt Veselības ministrijai (VM) papildu finansējumu 294 280 eiro apmērā bezmaksas veselību veicinošu pasākumu organizēšanai šovasar ar mērķi mazināt jauno psihoaktīvo vielu lietošanu bērnu un jauniešu vidū.

Pieprasot finansējumu, VM norādīja, ka viena no zinātniski pierādītām aktivitātēm, kuras efektivitāte arī pārbaudīta alkohola un narkotiku atkarīgo personu ārstēšanā, ir fiziskā aktivitāte. Plānots, ka aktivitātēs tiks iesaistīti vismaz 180 000 mērķa grupas jauniešu.

Viens no pasākumiem, kuriem nepieciešams lielākais finansējums, proti, 86 020 eiro, ir ielu kultūras un alternatīvo sporta veidu sacensības deviņās Latgales reģiona pilsētās. Katrā pilsētā sacensības varētu ilgt vienu līdz trīs dienas, plānotais kopējais dalībnieku skaits ir 5000, bet apmeklētāju/interesentu - 30 000.

Otru lielāko summu - 59 990 eiro - plānots izlietot deviņu izglītojošu un dažādas intereses veicinošu nometņu organizēšanai jauniešiem. Katra nometne varētu ilgt trīs līdz piecas dienas, iesaistot kopumā 1500 cilvēku.

Savukārt 36 500 eiro paredzēts izmantot 32 ielu basketbola turnīru organizēšanai 11 pilsētās. Plānots, ka katrs turnīrs ilgs vienu dienu un kopumā tajos piedalīsies ap 10 500 cilvēku.

30 080 eiro domāti četru ielu vingrošanas sacensību organizēšanai četrās pilsētās. Arī šie plānoti kā vienas dienas pasākumi ar kopējo dalībnieku skaitu ap 1000, bet apmeklētāju/interesentu - 8000.

Vēl 23 000 eiro plānots izmantot fizisku aktivitāšu organizēšanai ģimenēm ar bērniem trīs Latvijas pilsētās, piemēram, stafešu, nūjošanas, komandu sporta veidu un orientēšanās aktivitāšu rīkošanai. VM plāno, ka pasākumos piedalīsies 2000 dalībnieku, bet citu apmeklētāju būs ap 4000.

Savukārt 58 690 eiro VM cer izmantot minēto pasākumu publicitātei un reklāmai. VM norāda, ka viens no būtiskiem elementiem šādu pasākumu efektivitātei un ilgtspējai ir apkārtējo izpratne un atbalsts, tāpēc nepieciešams piesaistīt arī vecāku un visas sabiedrības uzmanību šādu aktivitāšu pozitīvajai ietekmei uz veselību.

Jau ziņots, ka 6.maijā valdība nolēma piešķirt VM papildu finansējumu 62 657 eiro apmērā pusaudžu-narkomānu rehabilitācijai un atvēlēt vēl 126 275 eiro slimnīcām papildu izdevumu segšanai saistībā ar narkoloģisko un toksikoloģisko pacientu skaita strauju pieaugumu.