NRTP lūgs Ls 285 000, lai nebūtu trīs mēnešus jāpārtrauc LTV apraide

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) lūgs valdību Latvijas Televīzijai (LTV) piešķirt 285 000 latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai, ņemot vērā NRTP lēmumu pagarināt termiņus pārejai uz ciparu virszemes apraidi, LTV varētu segt papildu izdevumus par analogo apraidi.

Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece. Vēstule valdībai uzrakstīta šodien un tiks nodota pirmdien, 21.decembrī.

Buceniece lika saprast, ka, nesaņemot papildu finansējumu, LTV varētu uz pāris mēnešiem pārtraukt raidīt. Taču šādu notikumu gaitu NRTP uzskata par mazticamu, jo no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jau piešķirti 500 000 latu Latvijas Nacionālās operas parādu segšanai. Operai ir mazāka mērķauditorija nekā LTV, un NRTP to vēstulē izmantojusi kā vienu no argumentiem, kādēļ mazākas summas tērēšana LTV kalpotu daudz plašākām sabiedrības aprindām.

Vaicāts, kā sabiedriskā televīzija izpildīs NRTP lēmumu pāreju uz ciparu virszemes apraidi Rīgā atlikt uz 1.aprīli no 1.marta, bet pārējā Latvijas teritorijā uz 1.jūniju, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots "Nozare.lv" informēja, ka "2010.gada apstiprinātajā budžetā nauda analogajai apraidei no 2010.gada 1.marta nav paredzēta. Šo jautājumu risina NRTP."

Buceniece neprognozēja, vai NRTP argumenti būs iedarbīgi, bet sacīja, ka "cerība mirst pēdējā".

Kots norādīja, ka piešķirtā valsts finansējuma jeb valsts pasūtījuma dēļ televīzija būtiskus programmas samazinājumus neparedz. Jauniem projektiem tiek meklēti sponsori. Tāpat Kots izteicies, ka būtu vēlams vakaros pirms ziņu raidījuma "Panorāma" pārraidīt kādu Latvijā ražotu seriālu, kas piesaistītu skatītājus. Viņš lika saprast, ka šis varētu būt sponsoru finansēts projekts.

NRTP pārstāve sarunā ar "Nozare.lv" atgādināja, ka NRTP jau agrāk brīdinājusi valdību par finansējuma trūkumu LTV apraides turpināšanai analogajā tīklā, tātad vēstulē nebūšot nekas jauns.

Kā ziņots, Kots nesen deklarēja, ka LTV finansējuma trūkuma dēļ būs spiesta pārtraukt LTV 1.kanāla analogo apraidi no 1.marta un pāriet uz ciparu virszemes tīklu. Agrāk bijis iecerēts LTV 1.kanāla analogo apraidi izslēgt pēdējo, visticamāk, 2011.gada beigās, tā saudzējot mazturīgus skatītājus, kuri krīzes apstākļos nevarētu nopirkt ciparu televīzijas dekoderus.

Pēc sabiedrībā radušās satraukuma par pretrunīgu informāciju sakarā ar pāreju uz ciparu virszemes apraidi, NRTP nolēma pagarināt termiņus, kad LTV atļauts pāriet uz ciparu tehnoloģiju.

Svarīgākais