Satversmes tiesa sagatavojusi spriedumu lietā par pensiju samazināšanu [papildināts]

Satversmes tiesa (ST) sagatavojusi spriedumu lietā par pensiju samazināšanas atbilstību Satversmei.

ST ierosināja lietu par likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam un 3.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91., 105. un 109.pantam.

ST vienā lietā apvienoja lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%.

ST spriedums tiek uzskatīts par pieņemtu tad, kad to ir parakstījis tiesas sastāva priekšsēdētājs, kas šajā gadījumā ir arī ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, un tas notiks pirmdien, 21.decembrī, aģentūru LETA informēja viņa palīdze Līna Kovalevska.

ST par spriedumu sabiedrību paredzējusi informēt preses konferencē, kas plānota 21.decembrī plkst.14 ST sēžu zālē Rīgā, J.Alunāna ielā 1.

Pēc tam spriedums tiks publiskots ST mājaslapā internetā.

ST vasarā bija saņēmusi ap 9000 sūdzību saistībā ar likumu par pensiju samazināšanu, un lielā sūdzību skaita dēļ tiesa vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ar iesniegumiem vairs nevērsties, norādot, ka iespējamais spriedums attieksies uz visiem pensionāriem, uz kuriem attiecas ST apstrīdētais likums.

Minētajā lietā ir ap 140 lietas dalībnieku, kuriem būs nepieciešams sagatavot spriedumu, jo iepriekš daudzi sūdzību iesniedzēji ST bija vienkārši iesnieguši iesniegumus, ka pievienojas vienas vai otras personas jau iesniegtam pieteikumam.

Lietas dalībnieki spriedumu pēc tā pieņemšanas varēs saņemt ST, bet tiem dalībniekiem, kas paši spriedumu neizņems, tas tiks nosūtīts pa pastu ierakstītās vēstulēs. ST budžetā tam ir pietiekami līdzekļu.

Spriedums stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", piebilda Kovalevska.

LETA jau ziņoja, ka ST 23.novembrī rakstveida procesā - bez lietas dalībnieku piedalīšanās - uzsāka izskatīt minēto pensiju lietu.

ST spriedums lietā saskaņā ar likumu jāpieņem mēneša laikā, proti, līdz trešdienai, 23.decembrim.

Jūlija beigās ST aicināja pensiju saņēmējus vairs neiesniegt pieteikumus par tiem jautājumiem, par kuriem lietas ierosinātas, jo bija saņemts ap 9000 sūdzību saistībā ar likumu par pensiju samazināšanu un ST bija ierosinājusi vairākas lietas.

Lielā pieteikumu skaita dēļ ST iepriekš informēja, ka nesniegs individuālas atbildes to pieteikumu autoriem, pēc kuru sūdzībām lietas netiks ierosinātas, bet gan dokumentus pievienos jau ierosināto lietu materiāliem.

Svarīgākais