VKKF piešķir vēl astoņas mūža stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padome piešķīrusi vēl astoņas mūža stipendijas, informēja fonda pārstāve Jana Rudzīte.

VKKF mūža stipendiju 150 latu apmērā no šā gada decembra saņems Maija Brence, Ināra Baumane, Lūcija Ķuzāne, Romualds Kalsons, Valdis Celms, Felikss Deičs, Albīna Veina un Ilmārs Blumbergs.

VKKF interneta mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka līdz šim mūža stipendiju saņēma 281 izcils kultūras un mākslas darbinieks.

Kā apgalvoja VKKF pārstāve Rudzīte, ar 2010.gada 1.janvāri visiem 289 saņēmējiem mūža stipendijas tiks izmaksātas samazinātā - 100 latu - apmērā.

Tiesības pieteikt pretendentus VKKF mūža stipendijas saņemšanai ir Kultūras ministrijai, Latvijas Radošo savienību padomei, Latvijas Pašvaldību savienībai, Kultūras ministrijas padotībā esošām valsts pārvaldes iestādēm un Kultūras ministrijas pārziņā esošajiem valsts uzņēmumiem un kapitālsabiedrībām (uzņēmējsabiedrībām), kurās ministrija ir valsts kapitāla daļas turētāja.

Balstoties uz VKKF nozares ekspertu komisijas atzinumu, lēmumu par mūža stipendijas piešķiršanu pieņem VKKF padome, izskatot katru pretendenta lietu individuāli. Vecuma ierobežojuma mūža stipendijas piešķiršanai nav. VKKF padome katru gadu nosaka piešķiramo mūža stipendiju skaitu. Parasti pieteikumu pieņemšana notiek kalendārā gada otrajā pusē - augustā, septembrī. Precīzus pieteikumu iesniegšanas termiņus nosaka VKKF padome.

VKKF mūža stipendijas izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem piešķir kopš 1999.gada.

VKKF piešķir mūža stipendiju izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem par mūža ieguldījumu kultūras un mākslas attīstībā. Mūža stipendija katru mēnesi tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem. To izmaksā VKKF no savā budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.