Par godu Baltijas ceļa 25. gadadienai tiks rīkoti 15 pasākumi 280 000 eiro apmērā

© Publicitātes foto

Par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai tiks rīkoti 15 pasākumi 280 000 eiro apmērā, to paredz šodien valdībā pieņemtais rīkojuma projekts.

Atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā īsteno projektu "Baltijas ceļa stāsti" ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par Baltijas ceļa notikumiem caur dzīvo vēsturi - Baltijas valstu iedzīvotāju stāstiem.

Apkopotie stāsti būs pieejami interneta platformā "thebalticway.eu", kur visa gada garumā ikviens sociālo tīklu lietotājs caur savu lietotāja profilu varēs pievienoties virtuālajam Baltijas ceļam, iesaistīties daudzveidīgās virtuālās sociālo tīklu aktivitātēs, iegūt aktuālo informāciju par Baltijas ceļa 25.gadadienas aktivitātēm un projektu, kā arī publicēt savu Baltijas ceļa stāstu.

Visi projekta laikā pēc speciāli izstrādātas formas dokumentētie stāsti tiks apkopoti Baltijas ceļa 25.gadadienai veltītā kolekcijā, kas kā zīmīga mantojuma daļa glabāšanai tiks nodota Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Projekta laikā plānots rīkot projekta "Baltijas ceļa stāsti" atklāšanas konferenci, organizēt starptautiska un nacionāla mēroga pieredzes apmaiņas seminārus un tikšanās par stāstu apkopošanu. Projekta īstenošanas izmaksas ir 27 966 eiro.

Savukārt Nacionālie bruņotie spēki (NBS), atzīmējot Baltijas ceļa jubileju, organizēs atceres pasākumu, kura laikā būs iespēja ar velosipēdiem izbraukt vēsturisko Baltijas ceļa maršrutu Latvijas robežās. Paredzams, ka brauciens sāksies no abām Latvijas robežām. Posms no Lietuvas robežas līdz brīvības piemineklim būs 84 kilometru garš un sadalīts deviņos starpposmos, katra tā garums vidēji paredzēts 10 km garš, bet posms no Igaunijas robežas līdz Brīvības piemineklim paredzams 176 kilometru garumā, un tas ir sadalīts 17 starpposmos.

Brauciena starpposmu garums aprēķināts ar nolūku, lai braucienā varētu piedalīties visplašākais iedzīvotāju daudzums, arī bez speciālas fiziskās sagatavotības. Velobraucienu ar savu dalību atbalstīt tiks aicināts jebkurš Latvijas iedzīvotājs, kurš šo notikumu uzskata par vēsturisku un piemiņas vērtu.

Paredzams, ka zināmu daļu no brauciena dalībniekiem veidos NBS karavīri un zemessargi, bet atsevišķus starpposmus organizatori aicinās nodrošināt Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvjus, kā arī visplašāk iesaistīti pašvaldību, kuru teritorijas skars brauciena maršruts, iedzīvotāji. Iecerēts, ka daļa no brauciena dalībniekiem tiks nodrošināta ar speciāli gatavotiem krekliņiem, lai veicinātu brauciena atpazīstamību.

Par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai Naukšēnu novada pašvaldība kopā ar Karksi-Nuijas pašvaldību Igaunijā un Rūjienas novada pašvaldību organizēs divu dienu pasākumus gan ar kultūras, gan sporta programmu. Projekta izmaksas ir 5085 eiro.

Tāpat apstiprināts arī līdzfinansējums Baltijas valstu daudzdienu velobraucienam "BalticChainTour - BC 2014", kas norisināsies no 19.augusta līdz 24.augustam, 29 051 eiro apmērā.

Lai nodrošinātu starptautisku publicitāti, tiek plānots radīt interesantu un uzrunājošu faktu lapu angļu valodā ārzemju auditorijai ar vēsturisko atskatu par Baltijas ceļa notikumiem un faktiem Eiropas kontekstā, kā arī veikt augstas kvalitātes fotogrāfiju iegādi drukai un citām vajadzībām, lai veicinātu Latvijas pozitīvas atpazīstamības veicināšanai nekomerciāliem nolūkiem.

Atbalstītais rīkojums arī paredz interaktīvu un informatīvu šķirkli "Baltijas ceļš - 1989." Latvijas oficiālajā "Facebook" vietnē. Tiek norādīts, ka projekta mērķis ir izstrādāt digitālu, interaktīvu infografiku, kurā tiks izmantoti multimediju formāta materiāli - teksts, attēls, video un audio. Šķirklis paredzēts plašajai "Facebook" auditorijai, kam par pamatu ir 52 500 jau esošo sekotāju. Projekta īstenošanas izmaksas ir 8929 eiro.

Tāpat ir plānotas vairākas starptautiskas konferences un izstādes par Baltijas ceļa nozīmi plašākā kontekstā, kā arī Baltijas valstu tautu vienotību. Starptautiskajā konferencē "Baltijas ceļš - 25", kas norisināsies no 21.augusta līdz 22.augustam, norisināsies diskusijas par Eiropas kopējo vēsturiskās atmiņas politiku, akcentējot demokrātisko spēku starptautiskās solidaritātes nozīmi. Projektu nodrošinās Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas stratēģisko pētījumu centrs sadarbībā ar SIA "Kultūras projektu aģentūra INDIE", un tā īstenošanas izmaksas ir 18 800 eiro.

Savukārt izstādes "1989.gada Baltijas ceļš - akcija Brīvības vārdā" iecere ir iepazīstināt pēc iespējas plašāku sabiedrību ar Baltijas ceļu. Lai aptvertu dažādas auditorijas, tiek plānots izveidot trīs izstādes versijas - reprezentatīvi zinātnisko, virtuālo un skolēnu. Projektu īsteno Latvijas Nacionālais arhīvs un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un projekta īstenošanas izmaksas ir 19 337 eiro.

Lai piesaistītu studējošās jaunatnes un akadēmiskā personāla uzmanību Baltijas ceļam, tiks organizēts lekciju cikls Rīgā un Latvijas reģionu augstskolās. Lai ar lekcijām varētu iepazīties pēc iespējas plašāks interesentu un loks, kā arī interesenti ārpus Latvijas, paredzēts izveidot videolekcijas par lekciju tēmām angļu valodā. Videolekcijas paredzētas demonstrēšanai gan Igaunijas un Lietuvas augstskolās, gan arī apmaiņas programmu studentiem Latvijā. Projektu īsteno "Latvijas Tautas frontes muzejs", un tā izmaksas ir 7698 eiro.

Tāpat 13 420 eiro atvēlēti atmiņu un vēsturisko liecību izdevumam "Tauta tautu rokās tur", kuru īstenos "Latvijas Tautas frontes muzejs", bet 5483 eiro - piemiņas zīmes izveidei, kas kalpos kā paliekošs atgādinājums par Baltijas ceļa nozīmi Baltijas tautu vēsturē. Piemiņas zīme tiks uzstādīta Rīgā, pie bijušā Benjamiņu nama, kur notika pirmā Baltijas tautu kustību vadītāju tikšanās, un pie Kongresu nama, kur notika 1.Baltijas Asambleja. Projektu īstenos biedrība Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome.

Iecerēts arī veidot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma dokumentālo filmu "Baltijas ceļa 25.gadadiena", kurā caur Baltijas ceļā stāvējušo personisko vēsturi tiks izstāstīts stāsts par Baltiju toreiz un tagad. Filmā tiks izmantoti triju sabiedrisko televīziju arhīva materiāli un tā tiks veidota tādā saturiskajā un vizuālajā kvalitātē, lai to varētu piedāvāt starptautiskajos TV formātu tirgos.

SavukārtLatvijas Televīzija nodrošinās "Baltijas ceļam - 25" koncerta translāciju un ziņu speciālizlaidumu tiešraides par Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumiem, bet Latvijas Radio (LR) 1, LR 2, kā arī LR 3 nodrošinās vairākus raidījumus, dziesmu konkursus, kā arī sarunas ar Baltijas ceļa plānotājiem. Paralēli tam LR 5 kanālā tiks izveidota atsevišķa sadaļa - Baltijas ceļa radio.

Kā norādīts rīkojuma anotācijā, minēto pasākumu kopums nodrošinās Latvijas Baltijas ceļa 25 gadadienas svinību norises organizēšanu gan nacionālā mērogā, gan starptautiski. Kopējā projektiem piešķiramā summa ir 280 000 eiro.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais