Drīzumā plāno attīrīt no sniega neizbraucamo Ventspils-Kolkas ceļa posmu

Šorīt turpinās autoceļa Ventspils-Kolka attīrīšana neaizbraucamajā posmā no Kolkas līdz Vaidei.

Aptuveni pusi no šī posma - trīs vai četrus kilometrus - izdevās attīrīt vakar, kad smagā tehnika sāka ceļa tīrīšanu no Kolkasraga puses, aģentūrai LETA pastāstīja AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" Talsu nodaļas ziemas dienesta dežurants - ceļu meistars Andris Kondrāts.

Šodien ceļa tīrīšanas darbus turpinās divi buldozeri, jo palīgā nāks smagā tehnika no Talsu ceļu būves firmas SIA "Talce". Viens buldozers ceļu tīrīs no Kolkas puses, bet otrs virzīsies pretī no Mazirbes puses, pastāstīja Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs Aldis Pinkens, piebilstot, ka šodien ceļam no Mazirbes līdz Kolkai vajadzētu būt attīrītam tik daudz, lai pa to varētu pabraukt, un pēc tam sāks tīrīt mazos ceļu, kas atzarojas no Kolkas-Mazirbes ceļa un ved uz piejūras ciemiem - Vaidi, Saunagu, Pitragu un Košragu. Šo ciemu iedzīvotāji no savām mājām pēdējās divas dienas var izkļūt tikai, ejot kājām, jo ceļi uz ciemiem ir tā aizputināti, ka ar transportu pārvietoties pa tiem nav iespējams.

Pašlaik nav saņemtas ziņas no ciemu iedzīvotajiem par kādām ekstremālām problēmām, piemēram, ka kādam trūktu pārtikas, jo nav iespējams nokļūt līdz veikalam u.tml. Arī problēmu ar elektrības apgādi un telefonsakariem neesot, pastāstīja Pinkens.

Šodien ceļu tīrīšanas darbi turpinās arī Kolkas ciemā. Mācības Kolkas pamatskolā šodien nenotiek, taču, tā kā šīs ir pēdējās dienas pirms brīvlaika un skolā bija paredzēti dažādi pasākumi, mācības faktiski netiek iekavētas, pastāstīja Pinkens.

Pagājusī nakts Kolkā aizvadīta mierīgi, sniegs nav snidzis, nekādi ārkārtas gadījumi nav konstatēti, - šorīt intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumam "900 sekundes" sacīja Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs Pinkens.

Jau ziņots, ka Kolkā, jūras piekrastē, izveidojusies vairāk nekā metru bieza sniega sega, no ārpasaules nošķirti vairāk nekā 100 iedzīvotāju. Intensīvās snigšanas un sniegputeņa dēļ satiksmei slēgti vairāki ceļi Kolkas pusē. Satiksmei slēgts aptuveni 12 kilometrus garš autoceļa Ventspils-Kolka posms no Vaides līdz Kolkai, kā arī atsevišķi vietējās nozīmes ceļi.

Kā sacīja Pinkens, šodien paredzēts turpināt ceļu tīrīšanu uz apkārtējiem mazajiem ciemiem, kā arī ceļu tīrīšanu pašā Kolkā.

Vietām ceļu tīrīšanu apgrūtina pat vairāk nekā 2-3 metrus augstas sanestas sniega kupenas, kuras ar tehniku izstumt ir neiespējami, tāpēc tajās vietās nākas rakt ar lāpstām.

Elektrības padeves traucējumi šajā apkaimē neesot konstatēti, "vismaz ne būtiskos apjomos", sacīja Pinkens.

Savukārt Sīkraga iedzīvotāja Rasma Sakne šorīt LNT pastāstīja, ka vakar ciemā nav bijis ne autoveikala, ne pasta, vienīgajam greiderim, kas atrodas apmēram 7-8 kilometru attālumā no Sīkraga, vakar nolūzusi sniega lāpsta, līdz ar to ceļi uz mazajiem ciemiem palikuši netīrīti.

AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" iepriekš informēja, ka sarežģīto laika apstākļu dēļ, kādi valdīja pēdējās divas dienas Kurzemes pusē, ir neizbraucams autoceļa posms septiņu kilometru garumā Kolka-Vaide.

Lai arī ceļu uzturētāji šo C klases autoceļu ir tīrījuši vakar visas dienas garumā, pārvietošanās pa to aizputinājuma dēļ joprojām ir neiespējama.

Kolkas pašvaldība pašlaik nav rēķinājusi zaudējumus, kādi varētu būt radušies šīs Kolkai neparastās situācijas dēļ. Kā sacīja Pinkens, pašvaldība noteikti dosies palīgā valsts autoceļu uzturētājiem ar savu tehniku, pēc tam, iespējams, šos izdevumus lūgs kompensēt valdībai, jo pašvaldības budžetā līdzekļi šādiem gadījumiem nav paredzēti.

Pinkens izteica pateicību savas pašvaldības iedzīvotājiem par pacietību un izpratni šādā neierastā situācijā. Pēc pašvaldības vadītāja teiktā, tādu sniega daudzumu Kolkā neatceras neviens no tās vecākajiem iedzīvotājiem.

Kā vakar aģentūrai LETA sacīja Dundagas pašvaldības vadītājs, no Rīgas jūras līča puses līdz Kolkas ciemam ceļu jau izdevies attīrīt no sniega, taču līdz mazajiem ciemiem tuvāk Ventspilij - Mazirbei, Košragam, Pitragam, Saunagam, Sīkragam, Vaidei u.c. - pašlaik nav iespējams nokļūt.

Kā pastāstīja Zumbergs, ceļa malās ieputinātas arī automašīnas.

Dundagas mērs prognozēja, ka galvenos ceļus izdosies attīrīt, jo snigšana ir pierimusi. Savukārt, lai attīrītu ceļus līdz katrai mājai, var paiet pat nedēļa, uzskata Dundagas novada pašvaldības izpilddirektors Elmārs Pēterhofs.

Kā pastāstīja Pēterhofs, sniega sega vietām ir pat biezāka par metru, tāpēc ceļus var attīrīt tikai ar kāpurķēžu traktora palīdzību, un sniega tīrīšanas darbos šodien piedalās tikai viens traktors.

No Rīgas puses Kolkā var nokļūt, bet Kolkas-Mazirbes ceļš ir pilnībā slēgts. Tīrīšanas darbi notiek no Kolkas raga puses Ventspils virzienā, un šodien izdevies izrakt tikai piecus kilometrus garu ceļa posmu. Tiesa, arī šajā posmā izrakts tikai tunelis, kurā pretim braucošas automašīnas nevar samainīties, līdz ar to satiksmei ceļš nav izmantojams, pastāstīja Pēterhofs.

Ārkārtas situācija Kolkas pagastā gan nav izsludināta, jo cilvēku evakuācija nav nepieciešama, pastāstīja Zumbergs. Pašlaik vēl nevienam no cilvēkiem, kuri dzīvo ieputinātajos ciemos, neatliekamo medicīnisko palīdzību nav bijis nepieciešams sniegt, bet, ja šāda nepieciešamība radīsies, būs jāizmanto traktors, sacīja Zumbergs.