Vasaras autobraucējiem nodoklis mazāks

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) informē, ka ikgadējo transportlīdzekļu nodevu ir iespējams maksāt tikai par to laika periodu, kurā transportlīdzeklis reāli piedalās ceļu satiksmē.

Tas nozīmē, ka automašīnu īpašnieki, kuri savus spēkratus izmanto tikai, piemēram, no aprīļa līdz septembrim, ceļa nodokli var maksāt tikai par sešiem mēnešiem.

Nodeva divtik liela

Saeima pieņēmusi grozījumus likumā Par vieglo automobiļu un motociklu nodokli, kas paredz paaugstināt transportlīdzekļu ikgadējo nodevu vieglajiem automobiļiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem. Nodevas lielums pieaugs aptuveni divtik. Ja līdz šim par automašīnu, kuras pilna masa nepārsniedza 1800 kg, bija jāmaksā 24 lati, tad 2010. gadā – 48 lati.

Jaunās nodevas īpaši sāpīgi skars daudzbērnu ģimenes un lauku iedzīvotājus, kuri jaudīgākas automašīnas iegādājušies, apstākļu spiesti. Ar mazlitrāžas automašīnām sliktos lauku ceļus izbraukt nevar, arī daudzbērnu ģimenēm piecu sēdvietu automašīna lielākoties ir par mazu. Par automašīnām, kuru dzinēja tilpums pārsniegs 2100 kg, nodevā 2010. gadā būs jāmaksā no 95 latiem (šāda norma ir spēkā automašīnām, kuru pilna masa nepārsniedz 2600 kg). Vēl jaudīgākām automašīnām nodokļa lielums svārstīsies no 115 latiem līdz 150 latiem.

Jaunās likuma normas paredz noteikt izmaiņas arī maksājumu periodiskumā, kas nozīmē, ka nodeva būs jāmaksā katru gadu, neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklis būs veicis valsts tehnisko apskati vai nē. Nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja tā nebūs maksāta un transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts uzskaitē Latvijā.

"Šai normai nebūs atpakaļejoša spēka un tā sāks darboties tikai no 2011. gada un neattieksies uz senāku laiku kā 2010. gadu. CSDD neatbild par nodokļu un nodevu politiku valstī, kā arī nav šīs nodevas ierosinātājs. Nodevas iekasēšanu un atmaksāšanu administrē valsts akciju sabiedrība Latvijas valsts ceļi. Savukārt CSDD piedāvā iespēju nodevu samaksāt jebkurā no savām nodaļām visā Latvijā, – Neatkarīgajai skaidroja Ceļu satiksmes drošības direkcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga.

Numura zīmes glabā gadu

CSDD informē, ka ir iespējams maksāt ikgadējo nodevu tikai par to laika periodu, kurā transportlīdzeklis reāli piedalās ceļu satiksmē. Piemēram, automašīnu plānots izmantot tikai no janvāra līdz martam. Šādā gadījumā ir iespējams marta beigās pārtraukt transportlīdzekļa reģistrāciju uz laiku, nododot transportlīdzekļa numura zīmes (maksa par pakalpojumu – 2,12 lati), un maksāt ikgadējo nodevu tikai par trim mēnešiem.

Nodotās numura zīmes CSDD uzglabā gadu. Transportlīdzekļa īpašnieks numura zīmju uzglabāšanas termiņu vienu reizi var pagarināt vēl uz gadu. Lai to veiktu, pirms numura zīmju uzglabāšanas termiņa beigām jādodas uz CSDD termiņu pagarināt, veicot maksājumu 2,12 latu apmērā.

Beidzoties numura zīmju uzglabāšanas termiņam, numura zīmes tiek iznīcinātas.

Ja transportlīdzekli, kura reģistrācija pārtraukta, tā īpašnieks vēlas izmantot, jādodas uz CSDD, transportlīdzeklis jāatjauno uzskaitē un jāsaņem numura zīmes. Ja numura zīmju uzglabāšanas termiņš beidzies un numura zīmes iznīcinātas, veicama maksa arī par numura zīmju izgatavošanu (11,18 latu par katru numura zīmi). Jābūt nomaksātai arī transportlīdzekļa ikgadējai nodevai par kalendārā gada atlikušajiem mēnešiem, ieskaitot reģistrācijas atjaunošanas mēnesi.

Iespējama nodokļa atmaksa

Ja transportlīdzekļa nodeva ir jau samaksāta par visu gadu, piemēram, veicot tehnisko apskati gada sākumā, bet automašīnas īpašnieks gada vidū ir automašīnai pārtraucis reģistrāciju uz laiku, tad persona var vērsties VAS Latvijas valsts ceļi par nodevas atmaksu. Saskaņā ar likumu šajā gadījumā nodeva tiek atmaksāta par to periodu, kad transportlīdzekļa reģistrācija ir pārtraukta, skaidroja A. Kleinberga.

Savukārt Latvijas valsts ceļu Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Daiga Mežapuķe Neatkarīgajai teica, ka lēmumu par nodevas daļas atmaksu Latvijas valsts ceļu nodevas administrācija izraksta autoīpašnieka klātbūtnē vai arī viņam nosūta pa pastu. Šis lēmums jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, kas faktiski veicot šo atmaksāšanu. Dokumentu kārtošana par nodevas daļas atmaksāšanu ir bezmaksas pakalpojums.

Automašīnu norakstīšana

Tos transportlīdzekļus, kas vairs nav braukšanas kārtībā vai pat ir iznīcināti, CSDD iesaka norakstīt. Ja to tehniskā apskate u.c. darbības nav veiktas kopš 2004. gada 1. oktobra, transportlīdzekļu norakstīšanai pietiek aiznest uz CSDD to reģistrācijas apliecību un numura zīmes, bet, ja to nav, pietiks ar transportlīdzekļa īpašnieka iesniegumu. Apliecinājums par transportlīdzekļa norakstīšanu maksā 1,75 latus. Ja reģistrā darbības veiktas pēc 2004. gada 1. oktobra, transportlīdzeklis jānodod apstrādes uzņēmumam, kurš pēc transportlīdzekļa pieņemšanas apstrādei viena mēneša laikā noraksta to CSDD.

Ņemot vērā paredzētās izmaiņas saistībā ar transportlīdzekļu ikgadējo nodevu, CSDD ierosina atvieglot arī to transporta līdzkū norakstīšabnu, kurui dati aktualizēti lidz 2009. gada decembrim. Tas dotu iespēju nākotnē izvairīties no nodevas maksāšanas par reāli neeksistējošiem transportlīdzekļiem. Šis priekšlikums vēl jāsaskaņo ar citām valsts iestādēm.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.