Pie Kandavas pēc autoavārijas vidē nonākuši 350 litri dīzeļdegvielas

Vakar pēc autoavārijas uz Ventspils šosejas pie Kandavas vidē nonākuši 350 litri dīzeļdegvielas, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Pie pagrieziena uz Kandavu vakar dienas vidū apgāzās smagā automašīna, kas veda notekūdeņu cisternu. Negadījumā automašīnai tika bojāta un daļēji norauta labās puses degvielas bāka, kuras kopējais tilpums bija 560 litri. No bojātās bākas vidē nonākuši aptuveni 350 litri dīzeļdegvielas.

Dīzeļdegviela ieplūdusi autoceļa caurtekā, tālāk SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" degvielas uzpildes stacijas kanalizācijas kolektorā ar izplūdi Bebrupē, kas ietek Abavā.

Ierodoties notikuma vietā, Ventspils Reģionālās vides pārvaldes inspektori konstatēja, ka dīzeļdegviela no kolektora ieplūst Bebrupē un upes ūdens ir daļēji pārklāts ar naftas produktiem raksturīgu plēvi. Ņemot vērā, ka Bebrupe notikuma vietā pēc 1, 5 kilometra ietek Abavā, tika pārbaudīta arī Abava, kurā arī tika konstatēti naftas produkti.

Kad konstatēta noplūde, nekavējoties sākta avārijas seku likvidēšana, atsūknējot degvielu no smagās automašīnas bākas un demontējot to, kā arī pirms Bebrupes ieteces Abavas upē izvietojot divas rindas ar peldošām bonām. Bonas uzstādītas arī Abavā, aptuveni 150 metrus uz leju no Bebrupes ieplūdes Abavā, kā arī aiz Kandavas pilsētas robežas virzienā uz Sabili. Caurtekas gals tika daļēji aizbērts, izveidots padziļinājums izplūdušās degvielas savākšanai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests patlaban turpina izplūdušās degvielas savākšanu Bebrupē un Abavā. Noplūdes vietā konstatēts grunts piesārņojums aptuveni četru kvadrātmetru platībā.

Svarīgākais