Neskatoties uz sāktajiem darbiem prasību izpildē, pedagogi no piketa neatteiksies

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir panākusi, ka no pirmā septembra pedagogu darba likmes būs 420 eiro apmērā un papildu pienākumu apmaksa tiks nodrošināta 40% apmērā, pikets, kas paredzēts pirmdien, 12.maijā, notiks tik un tā, pieprasot visu Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) izvirzīto prasību iekļaušanu nākamo gadu budžetos.

Tā pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) un izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti, informēja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Straujuma (V) norādīja, ka arodbiedrības un pedagogu četras izvirzītās prasības ir skaidras un saprotamas, un IZM divas no tām jau risina. "IZM jau strādā pie jauna finansēšanas modeļa un izdienas pensiju pedagogiem ieviešanas," sacīja Straujuma.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) piekrita arodbiedrības prasībām, ka pedagogiem jāapmaksā visi veicamie darbi. "Nākamais mehānisms, kā to izdarīt, būs jauns pedagogu darba samaksas modelis, pie kā strādājam. Pirmās aprises būs iezīmētas maija beigās. Pēc tam šis modelis tiks aprobēts, un jauna sistēma stāsies spēkā no 2015.gada," teica Druviete.

"Mēs pilnībā piekrītam, ka pedagoga darbs netiek apmaksāts pietiekami. Trīs mēnešu laikā esam nolīdzinājuši ne tikai iepriekšējo valdību parādu, bet arī strādājuši pie skaidras vīzijas par to, kādai skolotāju darba algai jābūt tuvākajā nākotnē. Tas tiks nodrošināts, ja mūsu valsts budžeta iespējās, ņemot vērā arī starptautisko situāciju, būs rodami šie miljoni skolotāju darba algas paaugstināšanai," norādīja ministre.

LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško uzsvēra, ka prasības kopā ar valsts amatpersonām skatītas 2015., 2016.gada valsts budžeta griezumā. Lai arī vēl nav zināms budžeta apjoms, "pašlaik saskatām dažus bīstamus momentus, ko arī esam pārrunājuši gan ar premjerministri, gan nozares ministriju".

"Finanšu ministrija jau skaita naudu. Bet nav skaidrs - kā. Viņi skaita pēc vecās formulas, bet 2015.gadā modelis jau būs cits. Tāpēc nav skaidrs, vai tā nauda, ko šobrīd skaita pēc vecās formulas, attieksies pie jaunā finansēšanas modeļa, vai arī jaunais modelis tiks pakārtots finansējumam. Pastāv bažas, ka pēc vairāku modeļu izstrādes vienkārši pateiks, ka trūkst naudas," skaidroja Mikiško.

Kā ziņots, šodien LIZDA pārstāvji tikās ar Straujumu un IZM amatpersonām, lai skaidrotu izglītības un zinātnes darbinieku protesta aktivitāšu pamatotību un pārrunātu arodbiedrības prasību apmaksāt visus pedagogu, akadēmiskā un zinātniskā personāla darba pienākumus.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".