Traģēdijā Rīgas jūras līcī cietušā karavīra dzīvībai briesmas nedraud

Vakar mācību laikā Rīgas jūras līcī cietušā karavīra dzīvībai briesmas nedraud, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Austrumu slimnīcas mediķi cietušo uzņēmuši vakar. Patlaban ārsti pacienta stāvokli raksturo kā stabilu un norāda, ka viņa dzīvība nav apdraudēta.

Jau ziņots, ka vakar plānoto mācību laivu vadīšanā Rīgas Jūras līcī laikā negadījumā gāja bojā viens Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis. Otrs karavīrs ar hipotermijas pazīmēm tika ievietots slimnīcā Rīgā - viņa stāvoklis ir stabils, un karavīru, visdrīzākais, tuvākajā laikā izrakstīs no ārstniecības iestādes, Saeimas deputātus informējis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Lai noskaidrotu nelaimes gadījuma apstākļus, sākta speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana, kuru veiks Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspekcija. Savukārt Militārā policija par notikušo faktu sākusi kriminālprocesu, nozīmējot arī nepieciešamās ekspertīzes.

Speciālo uzdevumu vienība miera apstākļos zaudējusi jau ceturto karavīru pēdējo astoņu gadu laikā.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa aģentūru LETA informēja, ka nelaimes gadījums notika vienības ātrgaitas laivas vadīšanas nodarbības laikā Rīgas jūras līcī. Tās mērķis bija veikt treniņus iemaņu paaugstināšanai un nostiprināšanai, pilnveidojot manevrēšanas prasmes atklātos ūdeņos.

Sākotnējā informācija liecina, ka, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme, kuras dēļ, manevra laikā karavīriem izkrītot no laivas, tā neapstājās, bet turpināja kustību, tādējādi abiem karavīriem nebija iespēju tikt atpakaļ laivā.

To vadīja sertificēts instruktors ar pirmās palīdzības un glābšanas uz ūdens kvalifikāciju, kurš bija arī nodarbības vadītājs ar pieredzi ūdens operāciju veikšanā. Sertifikāts iegūts laivu vadītāju glābēju kursā. Šajā nelaimes gadījumā viņš ir cietušais karavīrs.

Nodarbībās izmantotā "RHIB" tipa laiva nelaimes gadījuma rajonā vakar atrasta, un pašreiz tā ir nodota ekspertu rīcībā.

Pirms nodarbības veikta laivas un ekipējuma pārbaude, kā arī personālsastāvam noteiktās obligātās drošības instruktāžas.

Tās laikā abi karavīri bija ģērbti hidrotērpos un ekipēti atbilstoši iepriekš izvērtētajiem laikapstākļiem un nodarbības specifikai. Abiem bija individuālie glābšanas līdzekļi.

Plašāka informācija par nelaimes gadījuma apstākļiem tiks sniegta pēc dienesta izmeklēšanas, kas var ilgt līdz 30 dienām, bet nepieciešamības gadījumā tā var tikt pagarināta.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais