Pagaidu aizliegums noteikts jau 17 jaunām psihoaktīvām vielām

© nra rahīvs

Rīt stāsies spēkā pagaidu aizliegums jaunai psihoaktīvai vielai 5F-AMBICA un to saturošiem izstrādājumiem, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

Līdz ar šī aizlieguma stāšanos spēkā SPKC būs izdevis aizliegumu 17 jaunām psihoaktīvām vielām.

Uz laiku līdz 12 mēnešiem, fiziskām un juridiskām personām būs aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt vielu 5F-AMBICA un to saturošus izstrādājumus. Minētā viela var iedarboties līdzīgi kā kanabiss, un tā var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai un bīstamību dzīvībai, uzsver SPKC. Tāpat nav atrastas norādes par šīs vielas izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums.

Šī viela pagaidām nav bijusi konstatēta Latvijā, tomēr tās izplatību savā valstī ir identificējusi Zviedrija. Ņemot vērā, ka Zviedrija ir tuvu Latvijai, SPKC ir pieņēmis lēmumu laicīgi izdot vielai pagaidu aizliegumu.

Kā ziņots, 9.aprīlī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu apriti. Tagad par šādām darbībām draud brīvības atņemšana līdz diviem gadiem vai naudas sods. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, vainīgajiem draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Atbilstoši likuma par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību šajā lēmumā minētā viela 5F-AMBICA un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbdienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai. Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darbadienu laikā nenodod Valsts policijai šo vielu vai to saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde to izņem.