Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Gaismas pils joprojām uz bremzēm

Kopš šā gada 19. janvāra tā arī nav izdevies nodot ekspluatācijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku.

Šis bija sākotnēji plānotais termiņš, kad Gaismas pilij vajadzētu oficiāli uzsākt darbību jaunajās telpās Mūkusalas ielā 3. Tagad tiek pieļauts, ka ēku ekspluatācijā varētu nodot ne agrāk kā maija beigās. Jāatgādina, ka 29. augustā paredzēta LNB ēkas oficiālā atklāšana.

Kultūras ministre Dace Melbārde ir solījusi Gaismas pils nodošanu ekspluatācijā maijā, bet Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs ir piesardzīgāks un pieļauj, ka maija beigas būtu agrākais termiņš. Tikmēr 3. maijā Gaismas pilī notika vērienīgs pasākums – pirmās balvas Laiks Ziedonim pasniegšana.

I. Vircavs skaidroja, ka būvvalde izvērtēšanu varēs sākt tikai tad, kad būs saņemts būves pabeigšanas apliecinājums. Pēdējā darbdienā pirms garajām maija brīvdienām, 30. aprīlī, apliecinājums būvvaldē iesniegts nebija, Neatkarīgajai sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka. Kad visi dokumenti būs iesniegti, tad būvvaldei tie 10 dienu laikā jāizskata un jānosaka datums, kad strādās pieņemšanas komisija, kā arī tās sastāvs. Kopumā dokumentu un objekta izvērtēšanai būs nepieciešamas divas trīs nedēļas. Taču tas ir labvēlīgākais termiņš, ja ne būvvaldei, ne komisijai neradīsies pretenzijas.

I. Žūka informē, ka no Gaismas pils būvniecības pasūtītājiem tiek gaidīts liels dokumentu apjoms: apliecinājums par būves gatavību ekspluatācijai, dažādu institūciju atzinumi, akceptētā būvprojekta izmainītās daļas, atzinumi par komunikāciju gatavību ekspluatācijai, būvdarbu žurnāls, Valsts zemes dienesta sagatavota inventarizācijas lieta, ēkas energoefektivitātes pagaidu sertifikāts u.c.