Straujuma pārliecināta, ka Latvijas iedzīvotāji var justies droši

© F64

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc tikšanās ar ASV amatpersonām ir pārliecināta, ka Latvijas iedzīvotāji saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā var justies droši.

Amatpersonas apliecinājušas, ka NATO līguma 5.pants darbojas arī attiecībā uz Latviju, savukārt Straujuma uzsvērusi, ka būtu svarīgi, lai ASV klātbūtne Latvijā saglabājas visu laiku, kamēr Ukrainā ir saspringta situācija. Šī vēlme ir uztverta ar izpratni, pauda Straujuma.

"Viņus ļoti interesēja mūsu viedoklis par to, kas notiek austrumos, kā mēs jūtamies un kāda ir iekšpolitiskā situācija Latvijā. Es informēju, ka pie mums viss ir mierīgi," klāstīja valdības vadītāja.

Viņa atzina, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jājūtas drošākiem. Arī ASV viceprezidents Džo Baidens tikšanos sācis ar apgalvojumu, ka NATO līguma 5.pants ir spēkā, un Latvijai nav jāuztraucas. Savukārt Straujuma apliecinājusi Latvijas apņemšanos līdz 2020.gadam palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. "Mēs nevaram gaidīt tikai solidaritāti no citām valstīm, mums arī ir pašiem jāfinansē," uzsvēra premjerministre.

Straujumai ASV vizītes laikā bijušas arī vairākas intervijas ar vietējiem medijiem. Arī šie mediji interesējušies, kāda ir situācija Latvijā - vai viss ir mierīgi, kāda ir situācija ar krievvalodīgajiem un kā Latviju ietekmē Krievijas propaganda.

Ar vizīti ASV ir apmierināti arī Latvijas uzņēmumu pārstāvji. Straujuma pauda cerību, ka šai vizīte nākotnē būs arī pozitīvi rezultāti, jo ASV pagājušajā gadā bija lielākais investors Latvijā, un arī šis ir ļoti būtisks drošības aspekts.

Jau ziņots, ka Straujuma šonedēļ bija darba vizītē ASV, kur tikās amatpersonām, uzņēmējiem un vietējiem latviešiem. Ministru prezidentei jau notikušas tikšanās ar Bostonas mēru Martinu Volšu un Masačūsetsas, Bostonas uzņēmējiem. Tāpat viņa atklāja arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizēto Latvijas-Amerikas biznesa forumu. Tajā piedalījās 15 Latvijas uzņēmumi, kuriem ir interese paplašināt eksporta tirgus un veidot sadarbību ar ASV uzņēmumiem, kā arī ap 25 ASV uzņēmumu pārstāvji, kurus interesē investīciju iespējas un partnerību veidošana Latvijā.

Vizītes mērķis ir stiprināt Latvijas-ASV sadarbību drošības jomā, veicināt abu valstu politisko dialogu gan ASV nacionālajā līmenī, gan štatu līmenī, kā arī attīstīt sadarbību ekonomikā un stiprināt saiknes ar latviešu diasporu ASV.

Svarīgākais