Latvija kopš 2004.gada kļuvusi ievērojami drošāka un labklājīgāka

© Scanpix

Kopš 2004.gada Latvija ir kļuvusi ievērojami drošāka un labklājīgāka, liecina sabiedriskās politikas centra "Providus" un citu institūciju ekspertu veiktais pētījums par Latvijas desmit gadu dalību Eiropas Savienībā.

Pētījumā norādīts, ka slepkavību skaits sarucis vairāk nekā divas reizes un reālā darba samaksa pieaugusi par 45%. Uzlabojusies gaisa kvalitāte, samazinājies siltumenerģijas patēriņš, un daudz vairāk saimniecību tiek strādāts "zaļi". Latvijas iedzīvotāji caurmērā dzīvo par dažiem gadiem ilgāk. Vairāk cilvēku tic saviem spēkiem ietekmēt lēmumus, lepojas vai izjūt piederību Eiropas identitātei, un arvien mazāk cilvēku dod kukuļus Ceļu policijai.

Pētījumā identificētas arī vairākas problēmas. Lai gan mazāk kļuvis cilvēku, kas nevar atļauties medicīnas pakalpojumus, viņu skaits joprojām ir daudz par augstu - aptuveni 10% Latvijas iedzīvotāju, kas ir gandrīz piecas reizes vairāk nekā vidēji citur ES. Joprojām valda sociālā noslāņošanās ar dziļu ienākumu plaisu starp turīgajiem un trūcīgajiem.

Redzamas pretrunas arī zināšanās balstītajos sektoros. No vienas puses, Latvijā ir ievērojami vairāk cilvēku ar angļu valodas zināšanām un ar augstāko izglītību. Tāpat mazāk jauniešu pamet skolas un ātros tempos pēc krīzes aug eksports. Taču tajā pat laikā mūsu uzņēmumi retāk nekā pirms desmit gadiem pelna ar inovācijām, zinātnē investēts maz, un tālākizglītībai visa mūža garumā šobrīd pievēršas mazāk pieaugušo, nekā tas bija 2004.gadā.

Pētījumu sagatavojuši sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieki, kā arī Baltijas Starptautiskās ekonomikas politikas studiju centra, Latvijas Ārpolitikas institūta, Austrumeiropas politikas pētījumu centra, "Zemnieku saeimas", "Zaļās brīvības", Pacientu ombuda un individuāli eksperti.

Pētījuma dati tiks publiskoti diskusijā 6.maijā plkst.15 Eiropas Savienības mājā.