Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Starptautiskie ekonomikas forumi veicina reģiona atpazīstamību

© Ojārs Lūsis

16. maijā jau trešo reizi Daugavpilī norisināsies starptautisks ekonomikas forums – Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums, kurā piedalīsies vairāk nekā 400 dalībnieku no Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas un Moldovas.

 Forums tiek organizēts sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Prioritāte – vietējie uzņēmēji

Iepriekšējais starptautiskais ekonomikas forums Daugavpilī norisinājās 2012. gadā un bija vērsts uz investīciju piesaisti reģionam. Šogad par prioritāti izvēlēta starptautisku biznesa kontaktu veidošana, kas palīdzētu vietējiem ražotājiem apgūt jaunus tirgus, veidot partnerattiecības ar citu valstu attiecīgās nozares uzņēmumiem.

«Izsūtot ielūgumus piedalīties šajā forumā, akcentējām tieši biznesa pārstāvju piesaisti, jo mūsu galvenais mērķis ir palīdzēt attīstīties mūsu uzņēmējiem. Protams, piedalīsies arī dažādu pašvaldību pārstāvji, taču viņu loma šoreiz ir pakārtota biznesam,» skaidro Olga Tolmačova, Daugavpils domes Stratēģiskās plānošanas un starptautisko sakaru nodaļas vadītāja.

Vislielākā delegācija ieradīsies no Polijas – ap 100 cilvēku, galvenokārt uzņēmēji no daudziem Polijas reģioniem, tostarp Varšavas, Lodzas un Malopoļskas, kas šogad plāno atvērt savu pārstāvniecību Rīgā. Jāatzīmē, ka forumā savu dalību apsolījuši arī Satiksmes ministrijas un LIAA pārstāvji, VARAM ministrs Romāns Naudiņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova un Polijas vēstnieks Latvijā Jerži Mareks Novakovskis. Šo cilvēku klātbūtne apliecina, ka arī augstākās valsts amatpersonas uzskata, ka Daugavpils biznesa forums spēj ietekmēt ne tikai reģiona, bet visas Latvijas ekonomisko izaugsmi.

Olga Tolmačova atzīst: «Vēl arvien saņemam jaunus pieteikumus, kuros tiek izteikta vēlme piedalīties šajā forumā. Esam uzlikuši ļoti augstu pasākuma organizēšanas kvalitātes latiņu, tāpēc dalībnieku skaits ir ierobežots – 400 dalībnieku ir optimālais skaits, lai dalībnieku uzņemšanu nodrošinātu augstā līmenī. Kā jau teicu, lielākā ārvalstu delegācija ir no Polijas – ap 100 cilvēku, ap 100 dalībnieku ir no Latvijas, no tiem 90 tieši mūsu reģiona biznesa un Latgales plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji, pārējie ieradīsies no Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas. Mums ir svarīgi, lai foruma rezultātā mūsu pilsēta un reģions iegūtu maksimālu atdevi – tāpēc izvēlamies perspektīvākos sadarbības partnerus.»

Interešu centri

Foruma galvenās tēmas ir pārtikas ražošana un loģistika, metālapstrāde un tūrisms. Katrai no šīm sfērām tiks izveidots interešu centrs jeb kontaktbirža, kurā attiecīgās nozares pārstāvji varēs tikties un arī personiski pārrunāt savas potenciālās sadarbības iespējas. Forumā piedalīsies gan Latvijas, gan ārvalstu tirdzniecības un loģistikas tīkli, piemēram, Rimi, Saniteh, Cash and carry, kā arī iepakojuma ražotāji un loģistikas uzņēmumi.

Runājot par tūrisma nozari, Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins vēsta: «Visās valstīs problēmas tūrisma nozarē ir līdzīgas, tāpēc domājam organizēt arī apaļā galda diskusijas. Mēs vēlamies visiem parādīt ne tikai to, ko spējam saražot, bet arī mūsu īpašo, daudznacionālo dzīves vidi, kultūras un mākslas tradīcijas.»

Daugavpils aicina investorus

Vienlaikus ar biznesa kontaktu veicināšanu forumam ir uzdevums sniegt informāciju ārvalstniekiem par investīciju iespējām Daugavpilī. Vladimirs Nadeždins skaidro: «Investīciju piesaiste ir ļoti ilgs un sarežģīts process. Ik gadu mēs izskatām ap 40 dažādu investīciju projektu – no tiem realizējas ap 10%, kas cita starpā ir ļoti labs rādītājs. Mums ir jāspēj investoram ne tikai teorētiski izskaidrot kāpēc viņa biznesa attīstībai Daugavpils ir vispiemērotākā vieta, bet pierādīt to reālajā dzīvē, radot optimālu biznesa vidi, tostarp sakārtotu infrastruktūru. Arī pašvaldībai ir savas intereses – mums ir svarīgi, lai tiktu radītas labi atalgotas darba vietas, īpaši gaidām uzņēmumus, kas ražo produkciju ar augstu pievienoto vērtību ar mūsdienīgām tehnoloģijām. Tāpēc investīciju projekti ir ļoti rūpīgi jāizvērtē no abām pusēm, lai tas būtu izdevīgi gan pilsētai, gan investoram.»

Daugavpils aktuālākie investīciju objekti ir lidosta, ziemeļu industriālais parks un, protams, cietoksnis, kura apgūšana jau ir sākusies, bet tajā vēl ir daudz plašu iespēju.

«Mēs uzskatām, ka Daugavpils, kas ir otra lielākā Latvijas pilsēta, ir vieta, kur var dzīvot un strādāt ar stilu. Mums ir lieliskas sporta un kultūras tradīcijas, starptautiskā skatījumā izdevīgs ģeogrāfiskais stāvoklis, aktīvi un darboties griboši cilvēki,» uzsver O. Tolmačova.