Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Tava nākotne sākas šeit – Daugavpils universitātē

© Ojārs Lūsis

Pavasaris vidusskolu absolventiem ir vissvarīgākais dzīves brīdis – ir jāpieņem lēmums: kas es būšu, kāda būs mana dzīve, kā es veidošu savu karjeru un kā sasniegt šos mērķus?

 Ir lēmums – jāturpina mācīties, jo mūsdienu darba tirgus un sabiedrība pieprasa labi izglītotus un progresīvi domājošus cilvēkus. Augstskola sniedz iespēju realizēt mērķus – ir tikai jāpieņem izaicinājumi un jābūt gataviem attīstīties, iegūstot jaunas zināšanas.

Reģionālo augstskolu loma attiecīgā reģiona attīstībā nav pārvērtējama – tās, no vienas puses, nodrošina augstākās izglītības pieejamību vietējiem jauniešiem, no otras puses, veicina reģiona ekonomisko attīstību, jo izglītots cilvēks ir pamatu pamats jebkurai tautsaimniecībai.

Daugavpils universitāte ir viena no lielākajām Latvijas augstskolām ar ļoti spēcīgām tradīcijām, bet neapstājas savā attīstībā un iet soli solī ar laiku, ieviešot mūsdienīgas, sociāli un ekonomiski pamatotas studiju programmas. Šajā studiju gadā Daugavpils universitātē ir 2500 studentu un ik gadu tiek uzņemti ap 900 jaunu studējošo.

Vaicāta, kas ir galvenie argumenti, lai jaunietis izvēlētos studēt tieši Daugavpils universitātē, zinātņu prorektore Inese Kokina norāda uz iespēju iegūt konkurētspējīgu izglītību bakalaura, maģistra un doktora studiju programmās, augsti kvalificēto akadēmisko personālu un iespēju iesaistīties zinātniski pētnieciskajā darbā, jau uzsākot studijas. Universitātei ir lieliska materiāli tehniskā bāze, tostarp moderni aprīkotas dabaszinātņu laboratorijas, kas jau šogad rudenī tiks pārceltas uz jaunu dabaszinātņu korpusu.

Ļoti aktīva darbība norit arī ERASMUS+ apmaiņas programmas ietvaros. Studiju prorektore Irēna Kaminska uzsver: «Mēs ļoti rūpīgi izvērtējam pretendentus šai programmai – vērtējam ne tikai sekmes, bet arī vēlmi mācīties. Jaunieši iegūst labu studiju un dzīves pieredzi, kā arī jaunus starptautiskos sakarus, kas noderēs turpmākajai karjerai.»

Zinātniski pētnieciskajam darbam ir liela nozīme ne tikai katra studējošā mācību procesā, bet arī reāls ieguldījums reģiona ekonomiskajā attīstībā, jo universitātes laboratorijās veiktie pētījumi ir pamats inovatīvu risinājumu ieviešanā uzņēmumos. Pēdējā gada laikā ir apstiprināti vairāki patenti, tostarp ķīmijas jomā saņemts patents par luminiscējošās krāsas izmantošanu medicīnā. Irēna Kaminska piebilst, ka, pēc uzņēmēju pieprasījuma, ir izstrādāta arī jauna bakalaura studiju programma ar specializāciju praktiskajā bioanalītikā un atjaunojamo resursu ķīmijā, kas šodien ir nepieciešama darba tirgū.