Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Salnas dārziem pagaidām nav kaitējušas; aicina stādījumus pietiekami laistīt

© Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Lai gan vairākas naktis pēc kārtas Latvijā reģistrētas salnas, pagaidām lielus kaitējumus augļu dārziem un ogulājiem tās nav nodarījušas, tomēr sausā laika dēļ dārzkopjiem vēlams ziedošos augļu kokus pietiekami laistīt, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperts Imants Missa.

Viņš norādīja, ka zemākās gaisa temperatūras fiksētas Vidzemes pusē, kur dārzu ziedēšanas laiks vēl tikai gaidāms. Kopumā salnas augļu koki pagaidām pārcietuši labi, taču dārzkopjiem jāseko līdzi meteoroloģiskajām prognozēm, jo sevišķi, ja stādījumi atrodas dārziem mazāk piemērotās vietās, piemēram, ieplakās, kur var koncentrēties aukstās gaisa masas.

"Ziedēt sākušos dārzus iespējams pasargāt. Viena no metodēm ir naktī pa vējam dedzināt ugunskurus, lai ziedu aizmetņi paliek dūmu aizsegā. Cita iespēja - augļu kokus var apmiglot ar ūdeni, bet ūdens ir jāņem no atklātām tilpēm, kur tas ir siltāks. Ūdenim sasalstot, izdalās siltums un pie nelieliem mīnus grādiem uz auga virsmas veidojas plāns ledus kristālu slānis. Tas var pasargāt augu no aukstuma iedarbības," sacīja Missa.

Tāpat viņš norādīja, ka salnas lielāku kaitējumu var nodarīt ilgstoša sausuma periodā, kāds vērojams šonedēļ. Tādēļ iespēju robežās ziedošos augus ieteicams nodrošināt ar ūdeni.

"Vēlama augsnes samitrināšana pirms prognozētās salnas, taču augiem līdz naktij jāpaspēj nožūt. Apsegšana uz nakti ar agro tīklu vai plēvēm var pasargāt jau sadīgušos jaunos dārzeņu dīgstus un zemenājus. Šāds segums augiem paaugstina temperatūru par pāris grādiem," skaidroja eksperts.

Viņš arī norādīja, ka katram saimniekam ir laikus jāizvērtē, kā pasargāt augus no pavasara salnām, kas Latvijas klimatiskajos apstākļos nav ārkārtas parādība.

Kā ziņots, ieilgušais sausuma periods rada bažas arī graudu audzētājiem. Lai gan sausais laiks ļauj darbiem raiti ritēt uz priekšu, tomēr, ja lietus kavēsies vēl nedēļu, sākšoties problēmas gan ar iepriekšējās nedēļās pārsēto ziemāju, gan nupat sasēto vasarāju dīgšanu.