Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kolkā vietām izveidojusies metru bieza sniega sega; situāciju vērtē kā ekstrēmu

© kolkasrags.lv

Diennakts laikā Kolkā uzsnigusi metru bieza sniega sega, liecina informācija Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras mājaslapā.

Tie gan ir provizoriskie dati un sniega sega tik bieza var būt tikai atsevišķās vietās, jo pūta stiprs vējš, kas var radīt sniega sanesumus.

Taču, vērtējot meteoroloģiskā radara datus, secināts, ka Kolkas ragā ir bijusi visintensīvākā snigšana aizvadīto 24 stundu laikā no plkst.8 16.decembrī līdz plkst.8 17.decembrī.

Dundagas novada domes priekšsēdētājs Aldons Zumbergs sarunā ar nra.lv situāciju Kolkā un tās apkaimē vērtējā kā ekstrēmu: "Es zinu, ka vairāki cilvēki, kuri no Mazirbes vakar devās uz Kolku, vairs netika mājās, jo ceļi nav izbraucami. Kolkas – Mazirbes ceļa malā ir ieputinātas vairākas automašīnas, kuras nekur nevar aizbraukt".

Kolkā, jūras piekrastē, no ārpasaules nošķirti ap 100 - 200 vai vairāk iedzīvotāju. No Rīgas jūras līča puses līdz Kolkas ciemam ceļu jau izdevies attīrīt no sniega, taču līdz mazajiem ciemiem tuvāk Ventspilij - Mazirbei, Košragam, Pitragam, Saunagam, Sīkragam u.c. - pašlaik nav iespējams nokļūt.

Valsts vides dienesta vecākais inspektors Edgars Millers nra.lv pastāstīja, ka šodien vēlējies no Mazirbes braukt uz Kolku, tomēr pusceļā nācies griezties riņkī. "Uz ceļa ir vismaz metru biezs sniegs. Diezin vai pat grēderis tur izbrauks," atzina E. Millers, piebilstot, ka šādu ziemu viņi nebija gaidījuši. Patlaban Kolka būtībā esot atgriezta no pasaules. Kolkas apkaimē grāvjos iestiguši arī divi firmas "Nordeka" autobusi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Talsu brigādē nra.lv informēja, ka glābēji pagaidām nav devušies palīdzēt pie Kolkas ieputinātajām automašīnām, jo visi esot izkļuvuši no kupenām pašu spēkiem.

No Rīgas puses Kolkā var nokļūt, bet Kolkas-Mazirbes ceļš ir pilnībā slēgts. Tīrīšanas darbi notiek no Kolkas raga puses Ventspils virzienā, un šodien izdevies izrakt tikai piecus kilometrus garu ceļa posmu. Tiesa, arī šajā posmā izrakts tikai tunelis, kurā pretim braucošas automašīnas nevar samainīties, līdz ar to satiksmei ceļš nav izmantojams.

Pavisam kopā būtu jāattīra ceļi 20 kilometru garumā. Iespējams, ka rīt darbā tiks iesaistīti trīs kāpurķēžu traktori, un tad darbs veiksies raitāk.

Kāds iedzīvotājs Dundagas novada pašvaldības izpilddirektoram Elmāram Pēterhofam stāstījis, ka savā 85 gadus ilgajā mūžā tādu stihiju neatceroties.

Ārkārtas situācija Kolkas pagastā gan nav izsludināta, jo cilvēku evakuācija nav nepieciešama, pastāstīja Zumbergs. Pašlaik vēl nevienam no cilvēkiem, kuri dzīvo ieputinātajos ciemos, neatliekamo medicīnisko palīdzību nav bijis nepieciešams sniegt, bet, ja šāda nepieciešamība radīsies, būs jāizmanto traktors, sacīja Zumbergs.

Šodien mācības Kolkas pamatskolā notiek, bet vēl tiks lemts, vai mācības notiks rīt.

Šodien no rīta Mērsragā sniega segas biezums sasniedza 31 centimetru, Pāvilostā - 13 centimetri.

Citviet Latvijā sniega segas biezums ir no viena līdz sešiem centimetriem.