Ziedputekšņi var radīt maldīgu iespaidu par vides piesārņojumu

© F64

Iedzīvotājiem vajadzētu atcerēties, ka pavasaris ir koku un augu ziedēšanas laiks, kad gaisā izplatās putekšņi un augu daļas, kas, nosēžoties uz ūdens virsmas, var radīt iespaidu par iespējamu vides piesārņojumu, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Sausā laikā putekšņi sajaucas ar ūdeni, un saules gaisma rada vizuālu ilūziju, ka ūdens ir piesārņots ar naftas un eļļas produktiem.

Šajā pavasarī VVD reģionālās vides pārvaldes bieži saņem iedzīvotāju sūdzības par iespējamu naftas produktu klātbūtni ūdenī. Apsekojot upju un ezeru piekrastes, inspektori secina, ka pie vainas ir tikai pavasaris - augu un koku plaukšanas laiks.

Tāpēc VVD aicina iedzīvotājus, pirms ziņot par ūdenstilpju piesārņojumu ar naftas produktiem, izvērtēt situāciju, vai tiešām ir pamats aizdomām par vides piesārņojumu, vai arī tie ir tikai putekšņi.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais