Sīpolu zupa, sīpolu kūka, sīpolu ievārījums, sīpolu pankūkas, sīpolu maize, sīpolu gredzeni... Šie ēdieni parasti garšo pat zvērinātiem sīpolu nīdējiem. Svaiga sīpola specifiskā smarža un garša gatavošanas procesā spēj pārvērsties līdz nepazīšanai un iegūt pavisam citas garšas nianses, tāpēc no sīpola nav jābaidās, ar to ir jāsadraudzējas.
Sarkano sīpolu džems
Nepieciešams: 6 sarkani sīpoli
3 ēdamkarotes brūnā cukura
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa vai balzamiko
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote upeņu (jāņogu) želejas vai saldētu ogu
svaiga timiāna zariņš
Pagatavošana:
Pannā ar biezu dibenu uzkarsē olīveļļu, liek plānās ripiņās sagrieztus sīpolus un kopā ar timiānu (ja nav svaiga timiāna, to var aizstāt ar krietnu sauju kaltēta) sautē aptuveni 15 minūtes. Kad sīpoli mīksti, tos pārkaisa ar cukuru, labi samaisa un vēl nedaudz pasutina. Pielej sarkanvīna etiķi vai balzamiko un, pa retam apmaisot, vēlreiz 15 minūtes pasautē. Pievieno ēdamkaroti upeņu vai jāņogu želejas (želeju var aizstāt ar svaigi saldētām ogām), masu samaisa un mazliet pasutina, lai visu produktu garšas saķertos.
Sīpolu džemu kā piedevu gaļas ēdieniem, uz grauzdiņa lieto gan siltu, gan aukstu.