Labdarības izsolei veltītā izstādē sabojā mākslas darbu

Izstādē Sieviete. Krūtis. Veselība sabojāts mākslinieces Kristīnes Kutepovas darbs. Policija un apdrošināšanas kompānija strādā pie lietas izskatīšanas, bet māksliniece pauž nožēlu par notikušo, nra.lv informēja izstādes rīkotāji.

Izstāde Sieviete. Krūtis. Veselība. - 18 mākslas darbi ir 12 Latvijas mākslinieku veltījums sievietes skaistumam, spēkam un drosmei, un atspoguļo mākslinieku redzējumu par sievietes veselību. Izstāde tapusi krūts veselības informatīvās kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! ietvaros un ir kā mudinājums sievietēm regulāri veikt pārbaudes krūts veselībai.

No šodienas līdz 9. maijam izstāde ir apskatāma Rīgas Domē. Diemžēl gleznotājas Kristīnes Kutepovas darbs nebūs apskatāms sakarā ar tam nodarīto kaitējumu. Šobrīd policija un apdrošināšanas kompānija strādā pie lietas izskatīšanas.

K. Kutepovas gleznas Laiks mosties, Audekls/eļļa, 70 x 50cm, 2014, bojājums tika konstatēts 24. aprīlī, kad izstāde atradās uz Rīdzenes ielas TC Galerija Centrs. Tā kā visi mākslas darbi ir apdrošināti, šobrīd notiek lietas izskatīšana, K. Kutepovas darbs izņemts no izstādes līdz bojājuma apmēra noskaidrošanai.

„Tas, kas, manuprāt, mūsdienās pietrūkst cilvēkos, ir cieņa un pietāte  pret savu un citu radīto darbu, pret dabu. Šis atgadījums ir vēl viens no pierādījumiem, cik vienaldzīgi esam, it kā pa jokam iespiedīsim pirkstu gleznā, it kā pa jokam nometīsim  atkritumu zemē, viss taču sākas ar mazām lietām, kas var novest pie lieliem notikumiem, ne vienmēr ar labu iznākumu,” māksliniece K. Kutepova komentē notikušo.

Māksliniece savu darbu atjaunos līdz izsolei un visu apdrošināšanas naudu ziedos kopējam izstādes mērķim.

„Savā darbā aicinu  sākt ieklausīties dabas balsī, turpināt izzināt, domāt, izvērtēt, salīdzināt un izdarīt savus personīgos secinājumus. Mūsdienu medicīna un zinātne, kaut arī  ir sasniegusi ļoti augstu līmeni, pārsvarā cīnās ar slimības sekām nevis ar slimības cēloni. Es aicinu  ieklausīties dabas likumos, tie  palīdzēs  saglabāt fizisko un garīgo veselību aktīvā līmenī līdz pat mūža beigām,” savu gleznu raksturo māksliniece.

Izstādei savus darbus veltījuši: gleznotāja Ieva Bondare, gleznotāja Anda Lāce, grafiķe Inese Lieckalniņa, gleznotājs Andris Purviņš, gleznotāja Kristīne Luīze Avotiņa, gleznotāja Elga Grīnvalde, stikla māksliniece Bārbala Gulbe, stikla māksliniece Ramona Pēkšēna, dizainere Margarita Budze, fotogrāfs Māris Grīnbergs, akvareliste Irēna Lejniece, gleznotāja Kristīne Kutepova. Ieskats http://ej.uz/fqzm

Pēc Rīgas Domes izstāde ceļos uz viesnīcu Hotel Roma, kur tā atradīsies līdz pat 5. jūnijam, kad plkst.18.00 notiks šo mākslas darbu labdarības izsole. Tā tiks organizēta sadarbībā ar antikvariātu-galeriju „Mākslas vēstniecība”. Izsolē var piedalīties ikviens, iepriekš reģistrējoties. Ja vēlaties atbalstīt rozā lentītes projektu, iegādājoties kādu no darbiem, bet nevarat to veikt personīgi vai ar savas pilnvarotās personas starpniecību, izsolē ir iespējams piedalīties rakstiski vai arī pa tālruni ar tā saucamo „promesošo solīšanu”.

Izsoles laikā gūtie ienākumi tiks veltīti onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” īpašajam projektam – psihosociālās rehabilitācijas centra „Spēka avots” izveidei vēža pacientiem.

Kampaņu „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” jau ceturto gadu organizē krūts vēža pacientu atbalsta biedrība „Vita” un Latvijas Basketbola savienība. Tā tiek rīkota, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju – reizi divos gados bez maksas pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli bez maksas veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi. Realitātē tikai apmēram 34 % sieviešu veic mamogrāfiju un trešā daļa krūts vēža gadījumu ir atklāti vēlīnās stadijās.

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais