Kalniete: nekad neviens nespēs atmaksāt par okupācijas saplosītajiem dzīvesstāstiem

Partijas "Pilsoniskā savienība" Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete rīt, 18. decembrī, piedalīsies Latvijas okupācijas izpētes biedrības (LOIB) pirmajā kopsapulcē. Kalniete pieņēmusi lēmumu kļūt par LOIB biedru un sniegt savu ieguldījumu biedrības darbā.

LOIB mērķis ir pilnībā apzināt un aprēķināt PSRS okupācijas radītos zaudējumus Latvijai. Šo darbu iepriekš veica speciāli izveidota Ministru kabineta komisija, kuras darbību apturēja finansējuma trūkuma dēļ.

"Nekad neviens mums nespēs atmaksāt par mirušajiem cilvēkiem un okupācijas saplosītajiem dzīvesstāstiem. Tomēr jāturpina darbs pie okupācijas radīto materiālo zaudējumu apzināšanas un mums ir jāpiestāda rēķins par nodarīto Padomju Savienības tiesiskajai mantiniecei," uzskata S. Kalniete.

Viņa aicina arī citus valstiski domājošus cilvēkus iesaistīties biedrības darbā. S. Kalniete kā Saeimas deputāte pirms gada aicināja nelikvidēt šo komisiju, kas pētīja okupācijas radītos zaudējumus, jo citādi četros gados iztērētie valsts budžeta līdzekļi būtu veltīgi, un darbs būtu palicis pusdarīts. "Es vērtēju ļoti atzinīgi to, ka komisijas locekļi nolēma turpināt šo darbu," uzsver deputāte.

Latvijas okupācijas izpētes biedrības valdes priekšsēdētājs ir Edmunds Stankevičs. Viņš vadīja arī minēto Ministru kabineta komisiju "PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietas noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarītu zaudējumu aprēķināšanai".

Biedrības pirmā kopsapulce rīt, 18. decembrī plkst. 10.00 notiks Zinātņu akadēmijas mazajā zālē 3. stāvā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais