Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā neiroķirurgi izmanto unikālu metodi -galvaskausa defektu aizvieto ar 3D implantu

Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns © Rīgas Austrumu slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgi veikuši Latvijā unikālu operāciju, kuras laikā pacientei tika pārstādīts trīs dimensionāls implants, lai aizvietotu trūkstošo pieres kaulu.

Austrumu slimnnīcas speciālite Inguna Potetinova nra.lv stāsta, ka tik smagas komplikācijas 30 gadus vecā sieviete ieguva pēc tam, kad pirms trim gadiem, strādājot Vācijā, viņai plīsa galvas asinsvada aneirisma. Neskatoties uz invazīvās radioloģijas iespējām, kas ļauj šādas patoloģijas ārstēt ar saudzīgām metodēm un ievērojami mazāku traumatismu, Vācijas klīnikā pacientei tika veikta plaša ķirurģiska operācija, kuras laikā, lai piekļūtu patoloģijai galvas smadzenēs, tika atvērts galvas kauss, noņemot pieres kaulu. Diemžēl pēc operācijas atliktā kaula fragments veiksmīgi nepiedzija.

Latvijā sieviete ar sūdzībām par ilgstošiem izdalījumiem no brūces vērsās pie Rīgas Austrumu slimnīcas neiroķirurgiem. „Veicot papildus izmeklējumus, mēs konstatējām plašu pieres kaula iekaisumu,” stāsta ārstējošais ārsts - neiroķirurgs Dmitrijs Gavriļins, „šajā situācijā steidzami bija nepieciešams noņemt bojāto galvaskausa daļu, lai novērstu tālāku iekaisuma attīstību un galvas smadzeņu bojājumu."Taču radās jaunas problēmas – galvas smadzenes pieres daļā zaudēja aizsardzības funkciju, ko nodrošina pieres kauls, tās sedza tikai āda. Turklāt bija radies plašs kosmētisks defekts.

Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns stāsta, ka līdz šim šādos gadījumos kaulu defektu slēgšanai neiroķirurgi izmantoja plastmasas protēzi, kas ar rokām tika izveidota operācijas laikā. „Konkrētajā gadījumā šī pieeja nedotu vajadzīgo efektu. Tāpēc, ņemot vērā starptautisko pieredzi, mēs pieņēmām lēmumu izmantot jaunākās tehnoloģijas, kas ļauj uzmodelēt tādu 3D implantu, kas perfekti atbilst pacienta anatomiskajām īpatnībām un precīzi nosedz galvas kausa defektu," norāda K. Bicāns.

Lai slimnīcas neiroķirurgi varētu veikt šādu unikālu operāciju, sagatavošanās darbi tika uzsākti vairākas nedēļas iepriekš – tika veikta detalizēta pacientes galvas kausa skenēšana, iegūtie dati tika nosūtīti uz medicīnas tehnoloģiju ražošanas uzņēmumu Polijā, kur ar speciālas aparatūras un programmas palīdzību tika izveidots pieres kaula defekta 3D modelis. Tā kā šāda operācija Latvijā tika veikta pirmo reizi, tās materiālu izmaksas pilnībā sedza Polijas sadarbības partneri.

Operāciju veica ārstu komanda, neiroķirurgi Dmitrijs Gavriļins un Kārlis Bicāns, anesteziologs Rūta Ķemme, kā konsultanti piedalījās kolēģi no Polijas.