Policija neizmeklēs Lielvārdē nogrimušā izklaides kuģīša gadījumu

© F64

Saistībā ar Lieldienās Lielvārdē nogrimušā un Daugavu piesārņojušā izklaides kuģīša "Līgo" negadījumu Valsts policija nesāks lietvedību un izmeklēšanu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Ance Rozīte.

Viņa skaidroja, ka VP nav konstatējusi nozieguma pazīmes, kas būtu par pamatu kādai lietvedībai. Taču tas neizslēdz citas iestādes lietvedību vai, piemēram, civiltiesisku tiesvedību, kas nav policijas kompetencē.

Latvijas Televīzijai (LTV) kuģīša īpašnieks Ģirts Strods skaidroja, ka svētdien pats atradies uz kuģīša, kad tas sāka grimt. Kuģis bija izvilkts uz sēkļa tehniskās apkopes veikšanai, bet, kad darbi bija paveikti, īpašnieks gaidīja, kad Ķeguma HES pacels ūdens līmeni, lai tas ieslīdētu ūdenī. Tomēr HES pretēji gaidītajam ūdens līmeni vēl vairāk samazināja.

Strods zināmā mērā vainoja HES par to, ka elektrostacija nebrīdināja par ūdens līmeņa pazemināšanu. Aģentūrai LETA ar kuģīša saimnieku pagaidām nav izdevies sazināties.

Īpašnieks LTV solīja, ka kuģīti atjaunos un jau vasaras beigās tas pilsētas viesus atkal varētu vest ekskursijās pa Daugavu.

Kā ziņots, svētdien, 20.aprīlī, ap plkst.18 Valsts vides dienesta Lielrīgas Reģionālā vides pārvalde saņēma ziņu par Lielvārdes novadā grimstošu izklaides kuģīti "Līgo". Kuģītis sācis grimt piestātnē Daugavas krastā, Dārza ielā 3.

Ierodoties notikuma vietā, vides inspektori konstatēja, ka kuģīša grimšanas rezultātā ūdenī nonāk naftas produkti. Noplūde tika apturēta pēc pāris stundām, un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izvietoja norobežojošās un absorbējošās bonas. Savukārt SIA "EKO osta" sāka veikt naftas produktu savākšanas darbus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD, naftas produkti bija noplūduši aptuveni 400 kvadrātmetru platībā, kas uzskatāms par nelielu daudzumu. Daugavā tika izvilktas norobežojošās bonas, kuras aiztur naftas produktu tālāku izplatīšanos.

Izklaides kuģītim esot 500 litru dīzeļdegvielas bāka, taču VUGD secinājis, ka no bākas noplūde nav notikusi. Visticamāk, izskalota motortelpa, kā rezultātā videi kaitīgās vielas nonākušas ūdenī.

Vakarpusē VUGD bija izdevies likvidēt naftas noplūdi Daugavā. "Līgo" pacelšana netika veikta, un paredzēts, ka to organizēs pats kuģīša saimnieks.

VUGD norādīja - kamēr kuģis netiks pacelts, tikmēr dienests nožogojumu nenovāks, lai novērstu vielu izplatīšanos ūdenī atkārtotas vielu izplūšanas gadījumā.