Brīvdienās no ūdenstilpēm izcelti četri noslīkuši cilvēki

© F64

Četrās aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki no ūdenstilpēm izcēluši četrus noslīkušus cilvēkus, aģentūru LETA informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Ķekavā no dīķa izvilkts apmēram 55 gadus veca vīrieša līķis, bet Ogres novada Suntažos no Dzirnavu dīķa izceltas apmēram 65 gadus veca vīrieša mirstīgās atliekas.

Svētdien glābēji devās uz Ozolnieku novadu, kur no dīķa izcēla bojā gājušu apmēram 60 gadus vecu sievieti. Savukārt pirmdien Valmierā, Stacijas ielā, no baseina tika izvilkts noslīcis apmēram 45 gadus vecs vīrietis.

Visos gadījumos VUGD informāciju saņēma no policijas. Valsts policija arī izmeklēs negadījuma apstākļus un noskaidros nāves cēloni. VUGD norāda, ka līdz ar siltā laika iestāšanos, iespējams, daži jau mēģina atklāt peldsezonu.

VUGD atgādina, ka peldēšanās sezonu ieteicams sākt tad, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi plus 18 grādus. Peldēties ieteicams tam paredzētās vietās, par ko liecinās zīme "Peldēties atļauts". Nav ieteicams doties peldēties vienam. Ja peldi baudīt persona dodas viena, par to ieteicams informēt krastā palikušos, kā arī norādīt aptuveno peldes ilgumu un tālumu.

VUGD iesaka nepārvērtēt spēkus, kā arī nelēkt ūdenī nepazīstamās vietās. Lēkt no tiltiem vai citādiem paaugstinājumiem ir kategoriski aizliegts. Tāpat pirms peldēšanās nav ieteicams lietot alkoholu, bet iereibušām personām jāpaliek krastā.

Peldēties stiprā vējā, negaisa laikā vai naktī ir bīstami. Savukārt, ja notikusi pārkaršana saulē, ūdenī jādodas lēnām, lai nebūtu strauja ķermeņa temperatūras maiņa. Pretējā gadījumā var sākties krampji vai rasties problēmas ar sirdsdarbību.

Pirms nodarbošanās ar kādu no ūdenssporta veidiem vai vizināšanās ar laivu, kuteri vai citu peldlīdzekli, personai jāuzvelk glābšanas veste. Savukārt, atrodoties uz matrača vai peldriņķa, nevajadzētu peldēt tālu no krasta.

Tāpat VUGD aicina ūdenī nejokoties un neimitēt slīkšanu, kā arī nepeldēt aiz bojām.

Ūdenskrātuvēs nedrīkst lēkt ūdenī no tramplīna, laipas vai augsta krasta ne uz galvas, ne kājām. Kā norāda VUGD, mediķu pieredze rāda, ka šādā veidā peldētāji ik gadu gūst smagas galvas un mugurkaula traumas, kas daudzos gadījumos beidzas ar invaliditāti vai nāvi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.