RECEPTE: Eksotiskais četnijs jeb sāļais ievārījums

© Leonīds Gusevs

Kaut arī pieskaitīts pie ievārījumiem, čatnijs patiesībā ir bieza mērce, kas papildina un bagātina pamatēdiena garšu, rosina ēstgribu un stimulē gremošanu. Īstam čatnijam jābūt tik asam, ka to knapi var ieēst un tik gardam, ka gribas vēl un vēl. Vienalga, no kādiem produktiem gatavots, čatnijs apvieno visas garšas – saldu, sālu, skābu, rūgtu, pikantu, velkošu.

Mango čatnijs

Nepieciešams: 3 mango

150 g ābolu etiķa

130 g cukura

1 neliels čili pipars

1 tējkarote smalki sagrieztas ingvera saknes

2 ķiploka daiviņas

kardamons

koriandrs

lauru lapa

sāls

Pagatavošana: mango nomizo, sagriež stienīšos, liek katlā, pārlej ābolu etiķi un vāra 10 minūtes. Tad pievieno pārējās receptē minētās sastāvdaļas un lēni vāra, līdz veidojas sīrupaina masa. Karstu pilda sterilizētās burkās.

Lieliski papildina medījumu.

Papapijas un citronu čatnijs

Nepieciešams: 1 papaija

1 sīpols

40 g rozīņu

250 g sarkanvīna etiķa

2 citronu sula

150 g brūnā cukura

1 kanēļa standziņas

1 lauru lapa

1 tējkarote sarkanās paprikas pulvera

Sāls

Pagatavošana: papaiju nomizo, izņem sēklas, sagriež kubiņos. Sīpolus sagriež pusgredzenos, katlā viegli apcep, pievieno brūno cukuru un maisot sautē, pēc tam pielej sarkanvīna etiķi, uzvāra, tad pievieno pārējās sastāvdaļas. Uz lēnas uguns maisot vāra apmēram stundu. Karstu pilda sterilizētās burciņās.

Lieliski papildina jēra gaļas ēdienus.

Melones un zvaigžņu anīsa čatnijs

Nepieciešams: 1 vidēji liela melone

350 g cukura

3 zvaigžņu anīsi

2 citronu sula

150 g gaišā bazamiko etiķa

1 tējkarote smalki sagriezta ingvera

Pagatavošana: meloni nomizo, sagriež kubiņos, pārber ar cukuru, trauku pārsedz ar plēvi, ļauj pāris stundas nostāvēties, līdz melone izdala savu sulu. Tad meloni liek katlā, pievieno anīu, ingveru, balzamiko etiķi, citronu sulu un uz lēnas uguns vāra, līdz veidojas džemam līdzīga masa.

Lieliski iet kopā ar sieriem.

Dateļu un vīģu čatnijs

Nepieciešams: 5 vīģes

350 g svaigu dateļu

1 apelsīns

2 sīpoli

10 g ingvera saknes

1 čili pipars

300 g brūnā cukura

300 g estragona etiķa

Pagatavošana: apelsīnu sagriež gabaliņos, liek katlā kopā ar sagrieztām vīģēm un datelēm. Sīpolus sagriež gredzenos, uz pannas viegli apcep, pievieno augļiem. Ingvera sakni un čili sagriež smalkos kubiņos un arī pievieno augļiem. Visu pārber ar brūno cukuru, pārlej ar estragona etiķi, pievieno nedaudz sāls un viegli maisa, līdz cukurs gandrīz izkusis. Tad katlu liek uz plīts un uz lēnas uguns apmēram stundu vāra, kamēr veidojas džemveidīga masa. Karstu pilda sterilizētās burkās.

Lieliski papildina Indijas nacionālo virtuvi, iet kopā ar grauzdiņiem, uz tostermaizēm.

Kazeņu un sinepju čatnijs

Nepieciešams: 500 g kazeņu

140 g pūdercukura

140 g sarkano sīpolu

3 ēdamkarotes svaigi smalcināta ingvera

2 ēdamkarotes Dižonas sinepju

150 g baltvīna etiķa

Pagatavošana: visas sastāvdaļas, izņemot vīna etiķi, liek katlā un karsē, kamēr kazenes sāk izšķīst. Tad pievieno etiķi, sāli, piparus, uzliek katlam vāku un pavāra vēl 10 minūtes. Karstu pilda sterilizētās burciņās un aizvāko.

Lieliski garšo kopā ar rupjmaizi, sieru.

Ērkšķogu čatnijs ar datelēm

Nepieciešams: 300 g pusgatavu ērkšķogu

2 ēdamkarotes kausēta sviesta

1 ēdamkarote svaigi rīvētas ingvera saknes

1 kanēļa standziņas

2 pākstis kaltētu, sasmalcinātu aso piparu

1 laima sula

5 dateles

4 ēdamkarotes niedru cukura

2 ēdamkarotes ūdens

anīsa zvaigzne

šķipsniņa sāls

Pagatavošana: ērkšķogas attīra no kātiņiem, noskalo. Dateles nomazgā, pārgriež uz pusēm un atdala no kauliņiem, tad sagriež salmiņos. Katlā uz mērenas uguns sasilda sviestu, pievieno ingveru, kanēļa standziņu, anīsa zvaigzni, piparus. Maisot sautē 30 sekundes, tad pievieno ērkšķogas. Nepārtraukti maisot, vāra piecas minūtes, pievieno ūdeni. Uzliek vāku, nepārtraukti maisot uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Uzgriež lielāku liesmu, pievieno cukuru un dateles vāra, kamēr čatnijs sabiezē.

Lieliski garšo kopā ar tvaicētu putnu gaļu, rīsiem, cūkgaļu.

Plūmju un ingvera čatnijs

Nepieciešams: 500 g plūmju

300 g cukura

40 g konjaka

5 krustnagliņas

anīsa zvaigzne

5 ingvera šķēlītes

150 g ūdens

Pagatavošana: plūmes mazgā, blanšē, noņem mizu, atdala no kauliņiem. Mizu un kauliņus liek katlā, pielej ūdeni, pievieno anīsa zvaigzni, krustnagliņas un vāra piecas minūtes, tad izkāš. Aromātiskajam novārījuma pievieno cukuru, plāni sagrieztu ingveru, konjaku un sīrupu uzvāra. Karstā sīrupā liek plūmes, uzvāra un katlu noņem no uguns.20 minūtes ļauj nostāvēties, tad vēlreiz uzvāra, viegli apmaisa (tā, lai plūmju gabaliņi jeizjūk) un noņem no uguns. Pēc 20 minūtēm uzvāra trešo reizi un karstu pilda sterilizētās burkās.

Lieliski garšo ar pašceptu maizi.

Cukini čatnijs

Nepieciešams: 300 g mazu cukini

200 g ābolu

150 g sīpolu

30 g svaigi rīvētas mārrutka saknes

2 tējkarotes sinepju graudiņu

½ tējkarotes Kajennas piparu

1 tējkarote kurkumas

5 ēdamkarotes baltvīna etiķa

1 ēdamkarote cukura

sāls

Pagatavošana: cukini nomazgā, sagriež plānās šķēlītēs. Ābolus sagriež četrās daļās, izņem serdes, mīkstumu sagriež mazos gabaliņos. Sīpolus nomizo, smalki sakapā. Dārzeņus ber katlā, pievieno etiķi un garšvielas, uz mazas uguns vāra 20 – 25 minūtes. Karstu pilda burciņās un aizvāko, traukus apgriež otrādi un ļauj 15 minūtes pastāvēt.

Padoms: ja čatniju uzreiz neiepilda burciņās un neaizvāko, tas zaudē patīkami dzelteno krāsu un kļūst pelēcīgi brūngans.

Lieliski sader kopā ar daudzveidīgiem gaļas ēdieniem.

Padoms

• Čatniju pasniedz atsevišķā trauciņā un nelielā daudzumā – ne vairāk kā vienu divas tējkarotes.

• Čatnijs jāapēd drīz: atvērtā traukā ledusskapī to var uzglabāt ne ilgāk par divām nedēļām.

• Čatnijs jālieto piesardzīgi, jo reizēm tas var būt ļoti pikants.

• Čatniju var pagatavot praktiski no jebkā: tomātiem, ķirbjiem, sīpoliem, bietēm, burkāniem, āboliem, persikiem, ananāsiem, zemenēm, jāņogām, upenēm, pīlādžiem. Tā gatavošanai izmanto gan svaigus, gan saldētus, smalki sasmalcinātus dārzeņus un augļus.

• Čatnijs vienmēr ir īpaši aromātisks, ja tam pievieno garšaugus – lauru lapas, ingveru, krustnagliņas, kanēli, anīsa zvaigzni, piparus, raudeni, rozmarīnu, piparmētru u.c.

• Svarīgi, lai pamatēdienam būtu neitrāla garša, lai tas pikantajai piedevai būtu fons, uz kura izcelties.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.