Saeima noraida priekšlikumu mainīt vairāku ezeru nosaukumus

Saeima šodien noraidīja grozījumu projektu Civillikumā, Rāznas nacionālā parka likumā, Teiču dabas rezervāta likumā, kas paredzēja precizēt trīs ezeru nosaukumus.

Ar grozījumiem likumos Salāja ezera nosaukumu bija plānots nomainīt uz "Solojs", Ežezera - uz "Eša ezers", bet Pieslaistes ezera nosaukumu iecerēts nomainīt uz "Pīslaistes ezers".

Iebilstot pret šo likumprojektu izskatīšanu, deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS) sacīja, ka ezeru nosaukumu tuvināšana to latgaliskajai izrunai radīs vēl lielākas jukas, turklāt šis priekšlikums nav pietiekami izdiskutēts valodnieku aprindās.

Arī deputāte Ina Druviete (PS) pauda viedokli, ka bijušais Valsts valodas centra direktors Agris Timuška ir pārsniedzis savas pilnvaras, uz Vietvārdu apakškomisijas lēmuma pamata rosinot Tieslietu ministrijai sagatavot grozījumus likumos par triju ezeru nosaukuma maiņu.

Valodniece Druviete arī norādīja, ka viena un tā paša ezera nosaukums dažādās latgaļu izloksnēs tiek izrunāts atšķirīgi. Arī Kurzemē esošo ezeru nosaukumus vietējie iedzīvotāji izrunā dažādi.

Grozījumi likumos bija sagatavoti, ņemot vērā starptautisko ekspertu ieteikumu, ka vietvārdu nosaukumiem jāatbilst vietējo iedzīvotāju izrunai. Igaunijā vietvārdi tiek atveidoti atbilstoši izloksnei, bet Lietuvā - atbilstoši tradicionālajai rakstībai.

Ar grozījumiem Civillikumā divus tā pielikumus bija paredzēts izteikt jaunā redakcijā, lai ezeru nosaukumus arī sarindotu alfabētiskā secībā, tādējādi liekot uzsvaru uz publisko ezeru sarakstu, kā arī lai ezeru atrašanās vietas izteiktu atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajam Latvijas administratīvi teritoriālajam iedalījumam. Abos Civillikuma pielikumos plānots veikt arī citus nelielus precizējumus.

Latvijā

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF"), kas norisināsies no 17.oktobra līdz 27.oktobrīm, savā 11.sezonā paplašina klātienes seansu ģeogrāfiju un piedāvā filmu izlasi Rotko muzejā Daugavpilī, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Svarīgākais