Aktivizējušies ciparu TV ieviešanas krāpnieki

"Kādu vakaru pie manis ieradās kāds tehniķis, kurš uzdevās par Viasat darbinieku, un, pamatojoties uz faktu, ka no nākamās nedēļas jau tiks atslēgta analogā televīzija un ka neko nevarēs redzēt, piedāvāja par 15 latiem iegādāties "slēdzi", kas esot īpaša ierīce televizoram. Piedāvāja kaut kādu papīru, bet ne čeku vai līgumu," Neatkarīgajai stāsta pensionāre Anna no Ķengaraga.

Satelīttelevīzijas Viasat Latvija vadītājs Valts Ermansons atzīst, ka līdz šim kompānijai ir nācis saskarties ar dažādiem krāpnieciskiem gadījumiem. "Pēdējais bija vasarā Bolderājā, kad viltvārži mēģināja tirgot nederīgas uztvērēja kartes. Par viltus tirdzniecību ar dekoderiem mums līdz šim nav informācijas. Taču pieļauju, ka šādi gadījumi, kad viltvārži mēģinās izmantot pārejas posmu uz digitālo apraidi un cilvēku bailes palikt bez iemīļotajiem televīzijas kanāliem, varētu pastiprināties," prognozē V. Ermansons.

Viasat aicina cilvēkus neuzticēties šādiem pārdevējiem un atgādina, ka uzņēmums neveic dekoderu vai kādu citu iekārtu tirdzniecību, aģentiem vai tehniskajiem darbiniekiem staigājot pa dzīvesvietām. Savukārt Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča norāda, ka krāpnieki ir bijuši visos laikos. "Mēs aicinām iedzīvotājus uzmanīties un pārliecināties gan par pārdevēja identitāti, gan par pašu preci, pirms viņi kaut ko pērk. Lattelecom aģentus var viegli pazīt pēc sarkaniem formastērpiem, uz kuriem ir uzņēmuma atribūtika, turklāt katram darbiniekam ir arī identifikācijas karte, par kuras esamību vajag pārliecināties. Svarīgi zināt, ka Lattelecom darbinieki nestaigā apkārt, tirgojot dekoderus, – pie aģentiem iespējams noformēt pasūtījumu un dekoderu vēlāk piegādā, taču, ja kāds vienkārši tāpat no rokas piedāvā iegādāties melnu kastīti, iesakām uzmanīties," uzsver K. Gabriloviča.

Arī Patērētāju aizsardzības centrs (PTAC) norāda, ka konkrētās darbības ir uzskatāmas par krāpnieciskām, tādējādi apkrāptajam iedzīvotājam būtu jāvēršas policijā. PTAC vēl nav saņēmis no patērētājiem sūdzības, ka uzdarbojas šādi viltvārži un mēģina nopelnīt uz iedzīvotāju uzticēšanās rēķina.