Lieli miesti rok, mazie ieputināti

© Juris Presņikovs

Visvairāk vakar putināja Kurzemē, un sniegs arī pašlaik ir aktualitāte numur viens katrā pilsētā, katrā pagastā, pilnībā aizēnojot politiku vai krīzi.

Latvijas valsts ceļu interaktīvajā kartē rīta pusē visi Kurzemes ceļi bija uzrādīti kā piesniguši un grūti izbraucami. Pēcpusdienā situācija Liepājas virzienā uzlabojās. Bet aizputināta joprojām bija Rīgas–Ventspils šoseja un arī ceļš uz Kuldīgu. Uz vakara pusi sniegaini atkal bija faktiski visi lielie ceļi, nemaz nerunājot par mazajiem. Ar zināmām grūtībām, tomēr izbraukt var visur.

Lielajās pašvaldībās ielas tīra, naudas pietiek. Liepājnieki gan internetā baras, ka mazo ielu tīrīšanai komunālie dienesti pieķeras pārāk vēlu un sētnieki arī nav notīrījuši ietves. Tomēr darbi visur notiek prioritāšu secībā – vispirms sakopj svarīgākās ielas, tad otršķirīgās. Pēcpusdienā sniega šķūrētājus apturēja, jo snigšana atsākās ar jaunu sparu.

"Kāda jēga, ja pēc piecām minūtēm viss ir atkal ciet!" paziņoja Komunālās pārvaldes atbildīgais

par ziemas dienestu Andris Bražis. Liepājā notikušas vairākas vieglas autoavārijas. Vienā no tām cietis CSDD eksāmenu auto.

Kuldīga ziņo, ka tur ielas izšķūrētas, taču, turpinoties intensīvai snigšanai, jāsāk domāt par sniega izvešanu no šaurākajām ieliņām. Sētnieku sašķūrētās sniega kaudzes arvien aug, un tām drīz nevarēs

pabraukt garām. Pašvaldības pārstāve Anita Zvingule skaidro, ka trūkst padoma, kur ņemt naudu sniega izvešanai. Novada budžetā tik liels sniegs nav ierēķināts.

Samērā veiksmīgi un operatīvi stratēģiski svarīgās ielas un ceļi no sniega līdz pusdienlaikam atbrīvoti Ventspilī, taču vakarā snigt arī te atsāka, un rīts ventiņiem, iespējams, atkal sākas ar pikošanos un sirsnīgu lāpstošanu.

Mazākas pašvaldības, kur satiksmes intensitāte ir krietni zemāka, pie šķūrēšanas darbiem ķērās klāt vien tur, kur tas neatliekami vajadzīgs. Palaida traktorus vien pagastu centros. Bet citur, kur satiksmes intensitāte ir niecīga, gaidīja snigšanas beigas, lai lieki netērētu naudu.

"Sniegu tīrīt tīrīšanas pēc nevaram atļauties," taupības iemeslus iedzīvotājiem skaidro Popes pagasta pārvaldnieks Vilnis Krauze.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais