Pabriks ar ASV senatoriem apspriedis ieroču piegādes Latvijai

© F64 Photo Agency

Saeimas deputāts bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) sarunā ar ASV senatoriem apspriedis arī ieroču piegādes Latvijai.

Kā šodien pēc tikšanās ar ASV Kongresa senatoriem žurnālistiem sacīja Pabriks, runa varētu būt par ieroču piegādi dažādā veidā - maksājot par tiem pilnu summu, vienojoties par lētāku cenu vai arī kādā citā veidā. Politiķis norādīja, ka zina, par kādiem ieroču veidiem varētu būt runa, taču par to nevēlējās izteikties plašāk.

Pabriks pauda, ka ASV senatoru vizīte Latvijā ir nozīmīga gan formālā, gan saturiskā nozīmē. Tā parāda abu valstu ciešo sadarbību un ļauj apspriest jautājumu, kā reaģēt pašreizējā situācijā.

Saeimas deputāts ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) pēc tikšanās ar senatoriem norādīja, ka no savas puses uzsvēris, ka ir vajadzīgi signāli no sabiedrotajiem, arī ASV, par NATO 5.panta drošības garantijām. Tāpat ir runa par redzamāku NATO spēku klātbūtni reģionā. Tas jau pašreiz notiek, pastiprinot gaisa patrulēšanas misiju Baltijas valstīs un rīkojot militārās mācības, kuras pašlaik notiek Latvijā un kuras apmeklēja senatori.

Atsevišķā politiķu sarunā skarts jautājums par enerģētiku un ASV iesaisti šīs jomas problēmu risināšanā, lai mazinātu Baltijas valstu atkarību no Krievijas gāzes. Nepieciešams izskatīt iespēju par ASV sašķidrinātās dabasgāzes nogādāšanu Baltijas valstīs, norādīja Dombrovskis. Arī Pabriks skaidroja, ka ASV ir jāizvērtē, vai tās ir gatavas pārdot dabasgāzi un piegādāt to Eiropai.

Kā ziņots, šodien vizītē Saeimā ieradās un ar vairākiem Saeimas deputātiem tikās ASV Kongresa senators Džons Makeins, kā arī senatori Džons Baraso un Džons Hovens.

Svarīgākais