RECENZIJA: Normunds Rutulis, "Aizturi elpu”

© publicitātes

Šo mēnesi dziedātājs Normunds Rutulis velta savai koncerttūrei – trīs koncerti tā ietvaros jau aizvadīti, bet divi vēl palikuši (19. aprīlī Liepājā un 25. aprīlī Valmierā).

Tātad diezgan daudzi klausītāji būs jau pazīstami ar Rutuļa jaunajā albumā „Aizturi elpu” iekļauto materiālu, bet virknei šis pasākums vēl priekšā. „Guntars Račs apstiprināja to, ko pats pie sevis biju atzinis, ka šis ir mans visu laiku labākais albums. Atšķirībā no visiem iepriekšējiem albumiem te ir liels mūziķu sastāvs – stīgu septets Arnolda Kupča vadībā, orķestris Kristapa Krievkalna vadībā, trio „Limonāde”, maestro Raimonds Pauls un citi – kopskaitā divdesmit pieci mūziķi. Un kopā tas viss rada tādu skanējumu, kas man patīk – svinga, estrādes, soulmūzikas, mazliet džeza, tikai nekad neesmu varējis tādu mūziku realizēt. Tas nav latviešu klausītāju mīļākais žanrs, bet nu jau esmu kaut kādā statusā un vecumā, kad varu to atļauties,” ar patiesu entuziasmu par savu jauno ripuli klāstījis pats Normunds. Albumā iekļautas Raimonda Paula speciāli Rutulim sacerētas vairākas jaunas dziesmas, kā arī Jāņa Stībeļa, Jāņa Strazda, Anitas Rezevskas un Ingus Feldmaņa dziesmas ar Guntara Rača, Liānas Langas un Ivara Kurpnieka vārdiem. Modernā orķestra skanējumā tās aranžējis Kristaps Krievkalns.

PAR. Jāatzīst, ka Rutuļa jaunais albums „Aizturi elpu” patiešām ir citādāks nekā viņa iepriekšējie darbi. Vai labāks? Hmm... No tā viedokļa, ka tā vairs nav rutuļšlāgermūzika, ir labāks, bet nu viņa stils laika mašīnā pārcēlies vēl par kādiem pāris gadu desmitiem atpakaļ, proti, uz 70. gadu estrādi, tikai modernākā skanējumā. Taču cilvēkiem patīk – to apliecina kaut vai dziesmas „Rīgas sirds” panākumi, pārējās ir līdzīgā stilā. „Kas dārgāks ir par zeltu” – šī dziesma varētu būt interesantākā.

PRET. Kad Rutulis mūzikā darbojas kā dīdžejs N’Works, viss ir labākajā kārtībā – drēbi viņš pazīst. Kad Norča uz skatuves kāpj kā Rutulis, tad ir posts un negals, ar tik „saldu” balsi neko labu nepasāksi. Šī svingošana ar senās estrādes mūzikas naftalīna piesmaku ir tikpat kaitinoša kā Rutuļa šlāgerīši.

Sandris Vanzovičs

Svarīgākais