"Lattelecom" ar tiesas spriedumu maksās 124 324 eiro Izpildītāju un producentu apvienībai

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) strīdā ar SIA "Lattelecom" par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem Latgales apgabaltiesa nolēmusi daļēji apmierināt prasību un piedzīt no "Lattelecom" par labu prasītājam 124 324 eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Savukārt LaIPA prasības daļā par līgumu noslēgšanu par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem, kā arī "Lattelecom" pretprasībā tiesvedību nolemts izbeigt.

Jau ziņots, ka iepriekš lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo tiesa uzlika par pienākumu prasītājam iesniegt papildu paskaidrojumus. Pērn rudenī lietas izskatīšana tika atlikta saistībā ar iespējamu mierizlīgumu.

LaIPA izpilddirektore Liena Grīna aģentūrai LETA toreiz norādīja, ka vairāku gadu garumā LaIPA, kas pārstāv tiesību īpašniekus - izpildītājus un producentus -, sarunu ceļā centās panākt vienošanos ar "Lattelecom" par taisnīgas maksājamās atlīdzības lielumu izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem.

Pēc sākotnējām sarunām, kas nerezultējās ar savstarpēju līguma noslēgšanu, LaIPA iesniedza prasības pieteikumu tiesā par zaudējumu piedziņu un aizliegumu retranslēt fonogrammas pa kabeļiem. "Tiesas sēde tika pārcelta uz 9.janvāri, ņemot vērā, ka pušu starpā ir sākušās konstruktīvas sarunas par izlīgumu un "Lattelecom" ir izteicis gatavību noslēgt līgumu," paskaidroja Grīna.

LETA jau ziņoja, ka LaIPA un SIA "Baltcom TV" noslēgušas izlīgumu strīdā par maksājamo atlīdzību izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem.

Ar šo izlīgumu tiesību īpašnieku pilnvarotajam pārstāvim - LaIPA - ir noslēgušās sarunas ar "Baltcom TV" par maksājamās atlīdzības apmēru, lai panāktu, ka izpildītāji un producenti saņem taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu, tās retranslējot pa kabeļiem, aģentūru LETA iepriekš informēja LaIPA sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Lazdiņa.

Grīna toreiz atzina, ka LaIPA ir gandarīta par panākto vienošanos ar "Baltcom" izlīguma ceļā, kas ļaus tiesību īpašniekiem saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu, tās retranslējot pa kabeļiem.

Savukārt "Baltcom" valdes loceklis Gints Kiršteins minēja, ka "Baltcom" atbalsta nepieciešamību atlīdzināt izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem, bet atlīdzības apjomam ir jābūt pamatotam un taisnīgam attiecībā pret visām iesaistītajām pusēm - mūziķiem, producentiem un elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada maijā strīdā par maksājamo atlīdzību izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem Rīgas apgabaltiesa nolēma LaIPA prasību apmierināt daļēji, bet abas puses spriedumu pārsūdzēja.