Atklās Jēzus baznīcas torņa apgaismojumu

Šovakar Jēzus evaņģēliski luteriskajā baznīcā Rīgā notiks baznīcas ērģeļu 120 gadu jubilejai veltīts koncerts, kā arī dievnama torņa apgaismojuma atklāšana.

Baznīcas torņa apgaismojums ir daļa no kopējā dievnama izgaismošanas projekta, un tā izveidošana paveikta gan par uzņēmumu, gan individuāliem ziedojumiem.

Kopējās dievnama izgaismošanas projekta izmaksas pēc sākotnējiem draudzes aprēķiniem ir aptuveni 17 000 latu. Pirmā kārta izmaksājusi nedaudz vairāk kā pusi - 9000 latu -, jo tās laikā izstrādāts tehniskais projekts visa dievnama apgaismojumam pilnā apjomā. Baznīcas tehniskā projekta autors ir SIA "Energoremonts".

2006.gadā Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcija pieteica Rīgas Jēzus evaņģēliski luteriskās baznīcas ēku konkursam "Izgaismo Latviju", kurā tautas balsojumā baznīca ieguva trešo vietu no desmit balsojumam piedāvātajiem objektiem.

Lai arī dalība konkursā tiešā veidā nav nodrošinājusi nekāda veida finansējumu šim projektam, baznīcas pārstāvju vērtējumā tā bijusi iespēja pievērst plašāku uzmanību dievnama kā unikāla kultūrvēsturiska objekta izgaismošanas idejai.

Draudze cer, ka, pateicoties ziedotāju atbalstam, būs iespējams īstenot arī pārējās dievnama apgaismojuma projekta kārtas, pilnībā izgaismotajam dievnamam tuvā nākotnē priecējot gan rīdziniekus, gan Rīgas pilsētas viesus.

Savukārt Jēzus baznīcas ērģeles ir būvētas 1889.gadā, un tās ir "W.Sauer" uzņēmuma veidotas romantiska tipa trīs manuāļu ērģeles ar 35 reģistriem. Ērģeles ir restaurētas 1992.gadā, atgūstot savu kādreizējo pilnskanību, un joprojām skan katrā dievkalpojumā.

Svētku koncertā 17.decembrī pie ērģelēm būs draudzes mūzikas dzīves vadītāja, ērģelniece un mūzikas pedagoģe Vita Kalnciema, bet koncertā sitaminstrumentus spēlēs Edgars Saksons un trompeti - Gatis Gorkuša.

Svarīgākais