RECENZIJA: Elbow, “The Take Off And Landing Of Everything”

© publicitātes

Par vienu no centrālajām ziņām Latvijas koncertdzīvē šonedēļ parūpējās festivāla “Positivus” organizatori, papildinot programmu ar vienu no elitārākajām un nozīmīgākajām mūsdienu grupām “Elbow” (vēl klāt nāca arī Anna Calvi, “Future Islands” “Aluna George” u.c.) – daudziem droši vien šī ziņa likvidēja pēdējās šaubas, vai jūlija beigās ir vērts doties uz Salacgrīvu.

“”Elbow ir viena no retajām grupām, kuru klausoties raud arī īsti vīrieši, un iepēju uzstāties miljardu auditorijas priekšā tā ir nopelnījusi ar pacietīgu un kvalitatīvu darbu,” tā vēstīts “Positivus Festival” rīkotāju pieteikumā. Nu, par tiem “raudošajiem īstajiem vīriešiem” grūti kaut ko komentēt, taču panākumu saraksts minētajai 1997. gadā dibinātajai britu alternatīvās mūzikas apvienībai ir gana iespaidīgs un mūzika – skaista. Ierakstījuši Londonas Olimpisko spēļu himnu “First Steps”, 2008. gadā ieguvuši prestižo “Mercury” balvu, kā galvenie mākslinieki spēlējuši pat uz Glastonberijas skatuves, briti negrasās samazināt apgriezienus. Martā klajā nāca nu jau sestais apvienības studijas albums, kas atkal saņēmis ļoti pozitīvas kritiķu un klausītāju atsauksmes, tostarp arī kļuvis par britu topa Nr.1. Starp citu, līdz šim nevienam “Elbow” albumam topā vēl nebija tik labi klājies.

PAR. Monotoni hipnotisks darbs, kuram noteikti netrūks cienītāju arī pie mums – daudzi nodēvējuši “The Take Off And Landing Of Everything” par britu grupas labāko līdz šim izdoto darbu. “40 gadus vecais grupas līderis Gajs Gārvijs ar vīriem ir destilējis grupas skanējumu un radījis nobriedušu džentlmeņu mūziku, kuru droši var likt blakus muzikāli un konceptuāli radniecīgajam Ričardam Houlijam” (Jānis Žilde, TVNet). Lai vai ko, bet kvalitātes trūkumu “Elbow” tiešām nevar pārmest.

PRET. Mjā… Klausoties šo albumu (un “Elbow” vispār), uzmācas mazvērtības komplekss un jūties kā pilnīgs “āmurs”, jo nekādi netop skaidrs, par ko šeit sajūsmināties. Labs miegadziesmiņu komplekts, kas savā iedarbībā varētu pārspēt pat spaini ar dimedrolu. Kā tas viss varētu izklausīties brīvdabas (!) festivālā, bail pat iedomāties.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Svarīgākais