LPS vēlas panākt pašvaldībām garantētas likumdošanas iniciatīvas tiesības

© F64

Viens no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) mērķiem turpmākajiem gadiem ir panākt, ka Latvijas pašvaldībām vai vismaz pašai LPS tiktu garantētas likumdošanas iniciatīvas tiesības.

LPS sagatavotajā dokumentā "Latvijas pašvaldību attīstības vadlīnijām 2014.-2020.gadam" organizācija ir apņēmusies uzlabot tās pozīcijas saistībā ar likumdošanu, panākt valdības labāku attieksmi pret pašvaldībām dažādās jomās, kā arī veicināt LPS turpmāku attīstību.

Viens no LPS mērķiem ir panākt, lai Satversmē un likumos pašvaldībām vai vismaz LPS būtu garantētas likumdošanas iniciatīvas tiesības. Tāpat tā vēlas panākt, lai LPS būtu tiesības apstrīdēt likumu un valdības lēmumu atbilstību Satversmei. Organizācijai ir vēlme arī panākt, lai jaunas funkcijas pašvaldībām tiktu uzdotas tikai ar Saeimas likumu un tikai pirms tam vienojoties par finansējuma avotiem.

Sociālās drošības jomā LPS vēlas, lai valsts uzņemtos finansiālo līdzdalību par likumdošanā noteikto pašvaldībās sniedzamo sociālo palīdzību iedzīvotājiem un lai valsts noteiktais garantētais minimālais ienākums tiktu finansēts mērķdotācijas veidā no valsts budžeta. LPS ieskatā valdībai ir jāpārtrauc pašvaldību sociālo pabalstu regulēšana un valdībai viedokli jāpauž ieteikumu, nevis noteikumu formā.

Turpmākajos gados ir plānots panākt, lai valsts, deleģējot savu funkciju izpildi, paredzētu arī tām atbilstošu finansējumu un lai pašvaldību finanšu resursi būtu proporcionāli pienākumiem, kas pašvaldībām ir noteikti ar likumu. Vadlīnijās arī iekļauts LPS jau vairākus gadus esošais mērķis - panākt, lai pašvaldību daļa valsts nodokļu ieņēmumos ik gadus augtu, kamēr tiks sasniegti vismaz 25% no visiem nodokļu ieņēmumiem.

Dokumentā uzmanība pievērsta arī pašvaldību politiķiem un darbiniekiem. LPS uzskata, ka pašvaldību politiķu tiesības un pienākumus regulētu tikai likumos, nevis kādos citos normatīvajos aktos. Tāpat valstij vajadzētu atbalstīt pašvaldību politiķu un darbinieku izglītošanos. Pēc LPS domām, būtu nepieciešams arī paplašināt pašvaldību politiķu sociālās garantijas un atcelt šķēršļus augsti kvalificētu un talantīgu darbinieku nodrošināšanā pašvaldībām.

Sadaļā par LPS organizācijas attīstību organizācija kā mērķi noteikusi atbalstīt pašvaldību apvienību veidošanos pēc interesēm. Pilnīgāka katras pašvaldību grupas interešu ievērošana panākama, meklējot savstarpēji pieņemamus kompromisus ar citām interešu grupām, teikts dokumentā.

Vadlīnijas plānots pieņemt šogad maijā paredzētajā LPS kongresā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.