Latvijas un Igaunijas robežsargi plāno aktīvāk veikt kopīgu patrulēšanu

Latvijas un Igaunijas robežsargi nākotnē aktīvāk varētu veikt kopīgas patrulēšanas akcijas, šodien sarunu gaitā secinājušas abu valstu iekšlietu dienestu atbildīgās amatpersonas.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Mareks Matisons, šodien notikušās Latvijas un Igaunijas iekšlietu ministru tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja iekšlietu struktūru darba optimizāciju sarežģītās ekonomiskās situācijas apstākļos. Tika apspriesta arī nepieciešamība iekšlietu sistēmā saglabāt kvalificētus un pieredzes bagātus darbiniekus.

Latvijas iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) tikšanās laikā secinājusi, ka gan Latvijai, gan Igaunijai ir kopīgas problēmas vairākās jomās, piemēram, transportlīdzekļu rindas uz Krievijas robežas un personu imigrācija no trešajām valstīm. "Šodienas tikšanās bija iespēja meklēt risinājumus šīm problēmām. Līdzās tam ir vairākas jomas, kur Igaunija ir bijusi sekmīgāka, tāpēc jo īpaši vērtīgi bija uzzināt viņu pieredzi un līdzekļus, ar kādiem šie sasniegumi panākti," sacīja Mūrniece.

Patlaban Igaunijā uz 1000 iedzīvotājiem ir 2,7 policisti, bet Latvijā - 4,5. Tai pašā laikā Igaunijā policistiem uzticas 80% iedzīvotāju. "Šajā jomā Latvijai ir vēl daudz darba paveicams. Igaunija, tāpat kā Latvija, tikko ir pabeigusi plašu iekšlietu sistēmas reformu, un bija vērtīgi uzzināt viņu pieredzi šajā jomā," pēc tikšanās norādīja Latvijas iekšlietu ministre.

Tāpat Mūrniece uzsvēra, ka Igaunijā iekšlietu sistēmas strukturālo reformu bija iespējams veikt daudz lēnāk un pakāpeniskāk, savukārt Latvijā tas ir izdarīts ievērojami straujāk.

Latvijas un Igaunijas puses šodien diskutēja arī par praktiskiem pasākumiem, lai atvieglotu kaimiņvalstu pārrobežas sadarbību, veicinot operatīvo dienestu reaģēšanu ārkārtas situācijās un sniedzot palīdzību robežas otrā pusē. Sarunu gaitā tika panākta konceptuāla vienošanās precizēt robežšķērsošanas kārtību glābšanas dienestos strādājošajiem, kas veic savu darbu pierobežas teritorijās.

Tāpat tika apspriesta nepieciešamība veidot aktīvākus kompensējošos mehānismus, nodrošinot nelegālās migrācijas apkarošanu. ES iekšējās robežās netiek veikta robežkontrole, un arī uz Latvijas un Igaunijas starpvalstu robežas kontroles netiek īstenotas, taču abu valstu pārstāvji pauda nepieciešamību aktīvāk veikt kopīgas patrulēšanas akcijas.

Kā ziņots, šodien Latvijā ieradās Igaunijas iekšlietu ministrs Marko Pomerants ar delegāciju. Pomerants Igaunijas Iekšlietu ministriju vada no šā gada 9.jūnija. Viņa vadībā noslēgts nozīmīgs Igaunijas iekšlietu sistēmas reformas process, kas tika sākts jau 2007.gadā. Jaunā Igaunijas iekšlietu sistēma sāks darboties 2010.gada 1.janvārī, un šo reformu rezultātā tajā būs ievērojami mazināts atbalsta funkciju īpatsvars, taču drošību un kārtību nodrošinošo speciālistu personālsastāvs tiks skarts minimāli, pastāstīja Matisons.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais