Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pacienti, nesamaksājot par aprūpi slimnīcai, to budžetā radījuši 3,5 miljonu eiro lielu iztrūkumu

© F64 Photo Agency

Pēdējo trīs gadu laikā 50 000 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pacientu nav spējuši norēķināties par valsts noteiktajām iemaksām, radot slimnīcas budžetā aptuveni 3,5 miljonu eiro iztrūkumu, šodien Saeimas sociālo un darba lietu komisijas sēdē pastāstīja slimnīcas vadītājs Viesturs Boka.

Boka skaidroja, ka šādus izdevumus slimnīca nevar vienkārši norakstīt un arī iemaksu atgūšana ir sarežģīta. Ar daļu parādnieku jau strādājot piedzinēju firmas.

Viens no faktoriem, kas apgrūtina iemaksu atgūšanu, ir iedzīvotāju statusa maiņa, proti, nereti personas pēc izrakstīšanas no slimnīcas tiek iekļautas iedzīvotāju kategorijā, kura no iemaksām ir atbrīvota, līdz ar to iemaksas nevar piedzīt, teica Boka.

Atgūšanas process ir pozitīvs aptuveni 15% gadījumu, viņš piebilda.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš sēdē atzina, ka šāda problēma valsts slimnīcās pastāv, tomēr konkrētus risinājumus pagaidām tai neminēja.

Deputāti lūdza VM sagatavot informāciju par kopējo šādu parādnieku skaitu valstī. Iespējams, tiks rīkota arī atsevišķa komisijas sēde par iespējām segt šo iztrūkumu.

VM pārstāvji lēsa, ka iedzīvotāji varētu būt parādā aptuveni desmit miljonus eiro, tomēr norādīja, ka dati jāprecizē.