JL: Maizītis būtu spēcīgākais kandidāts ģenerālprokurora amatam

Partijas "Jaunais laiks" valde uzskata, ka Jānis Maizītis būtu spēcīgākais kandidāts ģenerālprokurora amatam, aģentūru LETA informēja Saeimas JL frakcijas sabiedrisko attiecību konsultante Laila Timrota.

Kā ziņots, nākamā gada pavasarī beidzas Maizīša pilnvaru termiņš. Ģenerālprokurors vēl nav paziņojis, vai trešo termiņu vēlētos ieņemt šo amatu.

No ģenerālprokurora būs atkarīgs, vai līdz galam tiks novesti vairāki iesāktie skandalozie kriminālprocesi. Ģenerālprokuroram jābūt ne tikai apveltītam ar ārkārtīgi labām darba spējām, bet arī stingru mugurkaulu - politiski neietekmējamam, norāda partijas JL valde.

Ģenerālprokurora Jāņa Maizīša līdzšinējais veikums JL rada pārliecību, ka viņa palikšana ģenerālprokurora amatā trešo termiņu nodrošinātu turpmāku Ģenerālprokuratūras kā neatkarīgas, tiesiskas un sabiedrībā cienītas iestādes darbu.

"Ģenerālprokuratūras darbība Maizīša vadībā ir ievērojami uzlabojusies, iesāktas daudzas nozīmīgas lietas, kas valsts un sabiedrības interesēs jāturpina. Turklāt ģenerālprokuroram kā vienai no centrālajām amatpersonām Latvijas tiesību aizsardzības sistēmā ir ievērojama loma tiesiskuma nodrošināšanā, kas ir jo īpaši svarīgi laikā, kad sabiedrībā valda neuzticība valsts varai," norāda JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

JL atzinīgi vērtē pašreizējā ģenerālprokurora Maizīša paveikto, tostarp skaļu un skandalozu apsūdzības procesu virzīšanā. Ja esošais ģenerālprokurors būs izlēmis kandidēt ģenerālprokurora amatam uz trešo pilnvaru termiņu, tā būs viena no spēcīgākajām kandidatūrām, kas spēs nodrošināt arī turpmāku Ģenerālprokuratūras darbu, atbilstoši tiesiskas valsts principiem, neļaujot nevienam politiskajam spēkam ietekmēt tās darbību, ir pārliecināts JL.

Kā ziņots, ģenerālprokurora Maizīša pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada 11.maijā, taču viņš amatā tika pārvēlēts 3.martā, tāpēc, visticamāk, balsojums Saeimā par nākamo ģenerālprokuroru būs jau nākamā gada martā.

Saskaņā ar likumu ģenerālprokurors tiek ievēlēts uz pieciem gadiem bez ierobežojuma atkārtotai kandidēšanai. Par ģenerālprokuroru var kļūt persona no tiesnešu un prokuroru vidus pēc atsevišķiem gadu kritērijiem.

2005.gada martā Saeima ar pārliecinošu balsu vairākumu Maizīti vēl uz pieciem gadiem apstiprināja ģenerālprokurora amatā. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 74, pret bija 17 deputāti, atturējās divi.

2000.gada maijā Saeima pirmoreiz apstiprināja Maizīti ģenerālprokuratūras vadītāja amatā uz pieciem gadiem.

Kopš 1994.gada Maizītis strādāja Cēsu rajona prokuratūrā par virsprokuroru. Pirms tam, 1991.-1994.gadā, viņš šajā pašā prokuratūrā strādāja par izmeklētāju.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais